Annons
Nyheter

Detta har hänt i krisande SBB

Från ett hajpat småspararbolag till ett krisande skuldberg. Här är bolagets dramatiska historia.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
SBB steg som solen till räntorna höjdes. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Ilija Batljan, tidigare kommunalråd i Nynäshamn (S), var vd för AP-fondsägda Rikshem, men fick lämna bolaget 2015. Då startade han Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) som inriktades på att äga fastigheter som inrymmer offentliga verksamheter.

Bolaget växte och noterades på Stockholmsbörsen. Aktien steg, och bolaget blev något av småspararnas favorit.

Annons

Den 29 november 2021 stod den som högst, över 59 kronor för B-aktien.

Sedan dess har inflation och stigande räntor skakat om fastighetsmarknaden. SBB hör till de fastighetsbolag som fått problem med de stigande räntorna och fastnat i en skuldfälla. SBB har på olika sätt försökt ta sig ur knipan. Både genom försäljningar och genom att ta in nya pengar i en nyemission.

Men frågor har funnits om bolagets ställning. På måndagen kom ett svar från kreditvärderingsbolaget S&P som sänkte SBB:s kreditbetyg till skräpnivå. Det gör att räntekostnaderna ökar märkbart för bolaget.

Styrelsen i bolaget kallades på måndagskvällen in för ett extra styrelsemöte, som bestämde att aktieutdelningen skulle skjutas upp och att den planerade nyemissionen skulle stoppas.

På måndagen rasade aktien runt 20 procent, och stod i drygt åtta kronor då börsen stängde. Fallet har fortsatt under tisdagen och inget har hörts av bolagets ledning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons