Annons
Nyheter

Detta vet vi om jordskredet vid Stenungsund

Ett jordskred inträffade natten mot lördag vid E6 i höjd med Stenungsund. Skredet ledde till stora skador i landskapet och har förstört motorvägen i båda riktningar.
Detta vet vi om vad som har hänt.
Olycka • Publicerad 24 september 2023
Jordskredet har totalt berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.
Jordskredet har totalt berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Skredet ska ha inletts vid 01.20 natten mot lördagen. Klockan 01.46 kom det första larmet till SOS Alarm.

Skredet ledde till omfattande skador och förflyttningar i marken i det omgivande landskapet, däribland på motorvägen vid Stenungsundsmotet som är helt förstörd i båda riktningar. Enligt räddningstjänstens uppskattningar kan vägen på vissa håll ha flyttat sig uppåt 50 meter.

Annons

Ett tiotal bilar ska ha kört över en raserad kant i vägen och fastnat. Tre personer fördes till sjukhus med lindriga skador. En av dem hade fått lämna sjukhuset på söndagen.

Polis och räddningstjänst har sökt igenom området med bland annat hundar och bedömer att inga ytterligare människor finns i rasmassorna.

Enligt räddningstjänsten är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt har skredet berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Inom det direkt berörda området ligger en Preem-mack, en Burger King-restaurang, en biltvätt samt ett Byggmax-varuhus. Värst drabbat är restaurangen som kollapsat helt sedan det tryckts in jordmassor på baksidan.

På plats i området vid händelsen fanns ett tiotal lastbilschaufförer som parkerat sina lastbilar där under natten. De beskriver en chockartad situation där de vaknade av höga ljud och såg marken flytta sig.

Intill ligger även en byggarbetsplats där det tidigare har genomförts sprängningar. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse för att undersöka kopplingar till skredet.

Enligt uppgift till Aftonbladet har det även dumpats stora mängder schaktmassor i närheten av motorvägen som inte varit i enlighet med tillståndet. Den ansvariga ägaren förnekar dock att man gjort något fel. Stora mängder av felplacerade schaktmassor ledde 2006 till ett liknande skred i Munkedal.

Enligt experter finns mycket kvicklera i området. Lera som kan komma i rörelse vid bland annat regn eller vibrationer. Det regnade vid tiden för skredet, något som ökar risken för skred, men enligt SMHI har det inte kommit ovanligt stora mängder regn.

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från området eftersom det ännu inte betraktas som riskfritt att befinna sig där. Polis har upprättat stora avspärrningar.

Trafikverket bedömer att det kommer att ta "många månader" att återställa vägbanan. Myndighetens mål är att leda om tung trafik via E45 för att inte belasta det mindre vägnätet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons