Annons
Nyheter

Dialog i Kenya efter dödliga protester

Kenyas regering och oppositionsföreträdare påbörjar under onsdagen förhandlingar efter en tid av oroligheter i landet.
Kenya • Publicerad 9 augusti 2023
Kenyas oppositionsledare Raila Odinga under ett tal till anhängare i Nairobi i juli.
Kenyas oppositionsledare Raila Odinga under ett tal till anhängare i Nairobi i juli.Foto: Brian Inganga/AP/TT

Oppositionsledaren Raila Odinga har sedan i mars organiserat en rad demonstrationer med krav på en granskning av förra årets val, som förde rivalen William Ruto till makten.

Protesterna har ofta lett till våldsamma konfrontationer med polisen och minst 20 människor har dött i sammandrabbningarna.

Annons

Onsdagens samtal sker inom ramen för en gemensam kommitté med tio medlemmar. Tidsramen och dagordningen är dock inte helt spikad. Odingas läger vill, förutom valreformer, diskutera de stigande levnadsomkostnaderna i landet.

I ett utkast till diskussionspunkterna fanns dock inte den ekonomiska krisen med. Regeringskritiker anklagar Ruto för att ha svikit löften från valrörelsen där han framställde sig som en förkämpe för landets fattiga.

Kritiken avfärdas av regeringssidan.

– Vi kommer att lyssna på dem vad gäller allting förutom levnadsomkostnaderna. Presidenten arbetar redan med det, säger majoritetsledaren i parlamentet, Kimani Ichung'wah, inför onsdagens samtal.

Odinga ställde både i april och maj in planerade protester efter att Ruto gått med på liknande samtal, dialogförsök som dock kollapsade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons