Annons
Nyheter

Opec och svag krona bakom chockpris på diesel

Dieselpriset når nytt rekord och landar på 28:52 kronor litern, efter en höjning med 95 öre litern.
Oljekartellen Opecs aviserade neddragningar och den svaga kronan ligger bakom det höga priset, enligt råvaruanalytikern Christian Kopfer.
Ekonomi • Publicerad 10 oktober 2022
Rekorddyra dieseldroppar. Arkivbild.
Rekorddyra dieseldroppar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det gamla rekordet för diesel från den 9 mars låg på 28:22. Bensinpriset höjs samtidigt med 60 öre litern till 22:19 kronor, enligt rekommenderade priser för bemannade stationer.

Att dieselpriset nu når nya rekordnivåer har i huvudsak två förklaringar, enligt råvaruanalytiker Christian Kopfer på Handelsbanken.

Betydelsefull minskning

Annons

– Opec har annonserat om en produktionsneddragning med 2 miljoner fat olja per dag, sedan vad det i realiteten blir är oklart. Men det är en betydelsefull minskning, den största sedan pandemiutbrottet, säger han.

– Den andra anledningen är att den svenska kronan är väldigt svag mot den amerikanska dollarn, svagare än någonsin. Råoljepriset sätts i amerikanska dollar och sedan när man ska omvandla det till svenska kronor så blir det en sådan effekt.

Efterfrågan i USA på råolja har också varit något högre vilket inverkar, tillägger han.

Grundläggande problem

Det är tveksamt om priset går upp ännu mer på kort sikt.

– Jag tror att man är ganska nöjd med priser på ungefär 100 dollar per fat vilket vi ligger i linje med nu. Jag tror inte att vi ska vara rädda för supermycket högre oljepriser i det korta perspektivet, innan 2023.

– Däremot om man tittar på några års perspektiv så är fortfarande det grundläggande problemet att världen konsumerar snart mer olja än vad man någonsin gjort, samtidigt som det investeras mindre i oljeproduktion än tidigare.

Oljepriset har stigit de senaste dagarna. Ett fat Norsjöolja kostar nu runt 97:50 dollar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons