Annons
Nyheter

USA: Inga mer undantag för Iran-sanktioner

USA/Iran • Publicerad 28 maj 2020
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.Foto: Nicholas Kamm/AP/TT

USA drar tillbaka de undantag för sanktioner mot Iran som hittills tillåtit företag från de länder som fortsatt ingår i kärnenergiavtalet att verka i landet. Det uppger den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

Undantagen har hittills gjort det svårare för Iran att utveckla kärnvapen.

Annons

Pompeo säger att Iran tar små men bestämda steg för att öka anrikningsgraden av uran.

– Dessa steg är oacceptabla och kan inte rättfärdiga att USA förlänger undantagen, säger han.

De företag som verkar i Iran har 60 dagar på sig att avsluta sitt arbete. Det inkluderar arbetet vid tungvattenanläggningen i Arak, som hittills även av USA setts som ett sätt att försvåra för Iran att framställa plutonium för militärt bruk.

Överenskommelsen JCPOA tecknades 2015 mellan Iran och P5+1, det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Iran förband sig då att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner. Iran började luckra upp överenskommelsen sedan USA frånträtt avtalet 2018.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons