Djurparksägare döms för djurplågeri
Påföljden blir 60 dagsböter om 250 kronor respektive 90 dagsböter om 50 kronor, meddelar Blekinge tingsrätt.
Männen, som är tidigare ägare av den numera nedlagda djurparken, åtalades efter att länsstyrelsen i Blekinge hittat allvarliga brister i djurhållningen.
Bland annat beslagtogs tre vitörade marmosetter (silkesapor) och två afrikanska dvärgkrokodiler vid en kontroll i januari 2021. En veterinärundersökning visade att aporna var undernärda, varpå de avlivades. Krokodilerna vistades i ett alldeles för litet utrymme med smutsigt vatten.
Vid samma kontroll hittades fler undernärda, skadade och trångboende djur. Till exempel hittades en sköldpadda med en flagnad svans och en leguan med sår på magen och en skadad svans.
Vid en uppföljande kontroll hittades döda djur i en frysbox, varav flera bedömdes ha varit undernärda när de dött.
Under rättegången har åklagaren dragit tillbaka flera åtalspunkter och domen omfattar hanteringen av aporna och dvärgkrokodilerna.
De båda männen, som har nekat till brott, frias från djurplågeri gällande krokodilerna. Bland annat bedöms det smutsiga vattnet bero på tillfälligheter. Men när det gäller aporna anser tingsrätten att männen har agerat oaktsamt.
"Djurplågeriet har inte skett uppsåtligen och har avsett ett fåtal djur", skriver tingsrätten i domen.
Fakta: Tillståndet drogs in
Historien om Blekinge exotiska värld tar sin början redan 2017 när de två nu dömda männen tog över som ägare för djurparken. De ansökte då om ett nytt tillstånd om att få visa upp djur offentligt. Det var då länsstyrelsen gjorde sin första kontroll av djurparken.
Direkt upptäcktes brister. Bland annat att vissa utrymmen inte var rymningssäkra, ormar och andra reptiler hölls i samma rum som var avsett för sjuka och skadade djur samt ingen möjlighet att rengöra utrusning utan att förebygga smittspridning.
Fynden gjorde att länsstyrelsen fick göra flera uppföljande kontroller och vid samtliga tillfällen upptäcktes brister. Framför allt kring hygienen.
Då gjordes bedömningen att varken djurskydds- eller artskyddslagen hade följts. Med det som bakgrund beslutade länsstyrelsen sommaren 2020 att dra in tillståndet för att få visa djur offentligt.
Vid det här tillfället hade dessutom en konkursansökan redan lämnats in vilket var ytterligare en anledning till att länsstyrelsen gjorde bedömningen att tillståndet inte längre behövdes.
Källa: Polisens förundersökning