GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Döda sköldpaddor spolas i land på Sri Lanka

Sri Lanka • Publicerad 22 juni 2021
En av de nästan hundra sköldspaddskroppar som har spolats i land på Sri Lanka den senaste tiden.
En av de nästan hundra sköldspaddskroppar som har spolats i land på Sri Lanka den senaste tiden.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Nästan hundra döda sköldpaddor med hals- och skalskador, tiotals delfiner och en blåval har spolats i land efter ett fartygshaveri utanför Sri Lankas kust. Fraktfartyget brann och sjönk och oron växer för hur det har påverkat djur och natur i området, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ekologer tror att dödsfallen direkt orsakades av branden och utsläpp av farliga kemikalier från fartyget X-Press Pearl, som stod i brand i tolv dagar och i förra veckan sjönk utanför huvudstaden Colombo.

Fartyget började brinna den 20 maj och döda havsdjur började spolas i land några dagar efter. Lankesiska flottan tror att branden orsakades av kemikalier som fanns ombord och som i stor utsträckning förstördes i branden. Men bränt glasfiber och plastpellets har skräpat ner havet och en lång sträcka av önationens stränder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer