Annons
Nyheter

Få räddas ännu – men dödstalet ökar obönhörligt

Fortfarande hittas människor vid liv i rasmassorna i Turkiet. Fem medlemmar ur en familj har grävts fram i staden Nurdagi, 129 timmar efter skalvet.
Det samlade dödstalet fortsätter att stiga och har nu passerat 28 000.
Turkiet • Publicerad 11 februari 2023
Räddningsarbetare bär Kamil Can Agdas till ambulansen efter att ha grävt fram honom i Kahramanmaras, södra Turkiet.Foto: Ismail Coskun/IHA/AP/TT

Räddningsarbetarna lyckades under lördagsmorgonen först gräva fram mor och dotter i familjen Aslan ur deras hem i Nurdagi i den hårt drabbade provinsen Gaziantep.

Senare hittades fadern och de två sönerna. När pappa Hasan på egen begäran drogs fram sist av familjemedlemmarna och fördes till den väntande ambulansen bröt räddningsmanskapet ut i jubelrop, enligt det turkiska mediebolaget Habertürk.

Annons

Trots att fem dygn har gått sedan de förödande jordskalven har ännu fler överlevande hittats tidigt under lördagen med hjälp av värmekameror. Bland dem var en tonårspojke och en 70-årig kvinna i staden Kahramanmaras.

– Vilken dag är det? frågade 16-årige Kamal Can Agas sina räddare, enligt tv-kanalen NTV.

Stigande dödssiffra

Dödssiffran stiger i takt med att rasmassorna söks igenom. Över 28 000 personer är bekräftat omkomna, enligt de senaste beskeden från Turkiet och Syrien.

I Turkiet handlar det om 24 600 människor och i Syrien drygt 3 500.

Dessutom har över 80 000 människor skadats bara i Turkiet, säger landets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal.

Plundrare gripna

Turkiska myndigheter meddelade på lördagen att ett 50-tal personer gripits misstänkta för plundring, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia. Personerna har frihetsberövats i olika delar av de drabbade områdena.

Det första och mest kraftfulla skalvet skedde natten till måndag, med en magnitud som uppmättes till 7,7 eller 7,8. Därefter skedde en lång rad efterskalv. Sök- och räddningsarbete har försvårats då det har varit kyligt och dåligt väder.

Enligt Turkiets katastrofmyndighet deltar över 32 000 räddningsarbetare från turkiska organisationer och mer än 8 294 från internationella.

Det drabbade området är dels turkiskt, dels syriskt och dels syriskt men utom den syriska regimens kontroll. FN har vädjat till de inblandade parterna att låta humanitär hjälp passera obehindrat genom områdena.

Fem miljoner utan hem

Minst 870 000 människor är i akut behov av mat i Turkiet och Syrien, enligt FN. Bara i Syrien, som redan är krigshärjat och fyllt av internflyktingar, står fler än fem miljoner människor utan hem.

Hjälporganisationen Vita hjälmarna, som verkar i rebellkontrollerade områden i nordvästra Syrien, meddelar enligt amerikanska CNN att den inte längre söker efter överlevande. Arbetet går vidare med att leta efter döda.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons