Annons
Nyheter

Dog efter Greklandsresa – unga i Norge varnas

Norge • Publicerad 8 augusti 2023
Läkaren Ingvild Nordøy informerade om dödsfallet i endemisk hjärnhinneinflammation vid en pressträff på Rikshospitalet i OsloFoto: Frederik Ringnes/NTB/TT

En 18-årig man i Norge har avlidit i sviterna av smittsam hjärnhinneinflammation efter en resa till Grekland. Nu manar Rikshospitalet i Oslo andra ungdomar att höra av sig om de får symtom.

Enligt Ingvild Nordøy vid Rikshospitalet rör det sig om en mycket allvarlig form av smittsam hjärnhinneinflammation som är ovanlig i Norge, meningokock typ B. Det är en bakterie som kan ge både hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Senaste gången den typen av hjärnhinneinflammation registrerades i Norge var 2014, men den är vanligare i södra Europa.

Det är troligt att 18-åringen smittades under en resa till den grekiska ön Ios i juli, där många studenter deltog. Bærums kommun, där 18-åringen bodde, erbjuder alla som deltog i resan förebyggande behandling med antibiotika.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons