Annons
Nyheter

En frias och en fälls för dubbelmord

Hovrätten dömer en 28-årig man till livstids fängelse för dubbelmordet i Vallentuna förra året. Den 26-årige man som tingsrätten dömde till livstid frias från mordåtalet men döms till fyra års fängelse för rån.
Brott • Publicerad 12 mars 2021
I januari förra året hittades två personer döda i ett hus i Vallentuna. I dag meddelade hovrätten dom mot två män som i tingsrätten fälldes för ett av morden. Arkivbild.
I januari förra året hittades två personer döda i ett hus i Vallentuna. I dag meddelade hovrätten dom mot två män som i tingsrätten fälldes för ett av morden. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

För drygt ett år sedan hittades en kvinna och en man mördade i sitt hus i Vallentuna. I början av januari dömde tingsrätten en 28-årig man och en 26-årig man till livstids fängelse för att ha mördat kvinnan. Men ingen dömdes för mordet på mannen.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu ändrar tingsrättens dom och dömer den äldre mannen för båda morden och frikänner den yngre mannen för mordet på kvinnan.

Annons

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att den bevisning som åklagaren presenterat inte räcker för att visa att 26-åringen "deltagit i utförandet av mordet på kvinnan eller att utesluta möjligheten att hans medtilltalade ensam begått mordet".

Två av hovrättens fem ledamöter ville fälla även den yngre mannen för mordet på kvinnan.

Domen ska överklagas

Den 28-årige mannens advokat Martin Cullberg säger i en skriftlig kommentar till TT att domen kommer att överklagas.

"Det finns frågor i målet som kan vara av intresse för Högsta domstolen", skriver Martin Cullberg.

I tingsrätten dömdes männen även för grovt rån. Hovrätten ändrar domen för 26-åringen som döms för rån av normalgraden till fängelse i fyra år.

Hot och våld

Det var tidigt på morgonen den 11 januari 2020 som männen trängde sig in i offrens avsides belägna hus i Vallentuna.

De hade fått reda på att mannen i huset hade sålt en släktgård för en stor summa pengar och åkte dit för att råna honom.

De var maskerade och tvingade med hot och våld paret att lämna ut inloggningsuppgifter till sina bankkonton och ska också ha tilltvingat sig kontanter.

Därefter har mannen och kvinnan mördats.

Fakta: Dubbelmordet i Vallentuna

Den 15 januari 2020 ringer en anmälare till polisen då hon är orolig för sin väninna, som hon inte fått tag i på flera dagar. När polisen kommer till den bostad i Vallentuna där väninnan bor tillsammans med en 61-årig man hittar patrullen de båda mördade. Mordet misstänks ha ägt rum några dagar tidigare.

Polisen inleder en kartläggning av offren och snart riktas misstankarna mot två män från trakten, 26 och 28 år gamla. Polisen kan se att det på morgonen lördagen den 11 januari skett två överföringar från offrens bankkonton till en av de nu åtalade männen. Senare på kvällen har en ny inloggning gjorts på 61-åringens bankkonto, som kunnat positioneras till en av de åtalades bostad. Dessutom har vittnen sett samma bil som en av de åtalade äger i närheten av parets bostad.

Den 4 november åtalades männen för grovt rån och två mord. Båda erkänner att de varit i bostaden för att råna paret, men har nekat till morden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons