Annons
Nyheter

Dom om grov barnvåldtäkt överklagas till HD

En man fick åtta års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.
Riksåklagaren vill nu att ett av övergreppen som hovrätten ansåg utgjorde ett grovt sexuellt övergrepp i stället rubriceras som grov våldtäkt – och överklagar till Högsta domstolen.
Brott • Publicerad 7 juni 2023
Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

"Enligt min uppfattning är det av vikt för ledningen av rättstillämpningen att HD prövar om den sexuella handlingen innebär en så allvarlig kränkning att den är jämförlig med ett samlag", säger riksåklagare Petra Lundh enligt ett pressmeddelande.

Tingsrätten ansåg att övergreppet i fråga utgjorde grov våldtäkt mot barn, men hovrätten menade att det inte var det eftersom det inte rört sig om en kontakt med barnets könsorgan.

Annons

Petra Lundh anser dock att mannens övergrepp är så allvarligt att det är att jämföra med samlag, och att brottet bör bedömas som grov våldtäkt mot barn. Hon menar vidare att mannen bör få ett betydligt hårdare straff.

Fallet är det andra under våren rörande våldtäkt mot barn som riksåklagaren har överklagat till HD. I det andra fallet – det uppmärksammade så kallade snippafallet – har HD beviljat prövningstillstånd för att utreda om hovrätten gjorde sig skyldig till rättegångsfel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons