Annons
Nyheter

Döms för att ha kränkt Kinas nationalsång

Hongkong • Publicerad 11 november 2022
En kvinna i Hongkong har dömts till fängelse i tre månader för att ha "vanärat" Kinas nationalsång. Arkivbild.
En kvinna i Hongkong har dömts till fängelse i tre månader för att ha "vanärat" Kinas nationalsång. Arkivbild.Foto: AP/TT

En kvinna i Hongkong har dömts till fängelse för att ha viftat med en flagga från kolonialtiden under en tv-sändning av OS 2021. Domen är den första av sitt slag sedan den lag som förbjuder invånarna i Hongkong att “vanära” Kinas nationalsång infördes 2020.

Den 42-åriga kvinnan erkände sig skyldig till att ha vanärat nationalsången "De frivilligas marsch" när den spelades efter att fäktaren Edgar Cheung från Hongkong vunnit en guldmedalj i spelen.

Annons

Under medaljceremonin, som visades på en storbildsskärm på ett köpcentrum, viftade den nu dömda kvinnan med en Hongkongflagga från kolonialtiden – för vilket hon nu döms till tre månaders fängelse.

Bakgrunden till den kontroversiella lagen från 2020 är att Peking under en längre tid upprörts över att Hongkongbor, framför allt fotbollssupportrar, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med kommuniststyret.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons