Annons
Nyheter

#draåtskogendittarsle – Wiens kampord mot terror

Människor har samlats under hashtaggar som #prayforlondon och #jesuisCharlie efter tidigare terrordåd i Europa. I Österrike är det orden "schleich di, du oaschloch" (dra åt skogen, ditt arsle) som gäller – inspirerade av ett vittnes ilskna reaktion mot terroristen mitt under attacken.
Österrike • Publicerad 4 november 2020
En militärpolis bevakar en gata i Wien i Österrike efter terrorattacken i måndags kväll då fyra personer dödades och ett tjugotal personer skadades. Arkivbild.
En militärpolis bevakar en gata i Wien i Österrike efter terrorattacken i måndags kväll då fyra personer dödades och ett tjugotal personer skadades. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader

Många blev vittnen till terrorattacken i den österrikiska huvudstaden Wien, där en beväpnad 20-årig man attackerade flera platser i den centrala staden och dödade fyra personer. Ett av vittnena blev så upprörd när han såg vad som hände, att han på bred dialekt ska ha ropat "schleich di, du oaschloch" mot terroristen – wiensk slang som betyder ungefär "dra åt skogen, ditt arsle".

"Typiskt Wien"

Nu har uttrycket fått stor spridning på sociala medier, som hashtagg på Twitter och på profilbilder på Facebook. Det säljs även t-shirtar med citatet på. Orden har blivit något att samlas kring, något som kan roa lite mitt i all sorg och ilska, och något som enligt många ger uttryck för en typisk missnöjesreaktion hos Wienbor.

Annons

"Typen som ropade "Oaschloch" mot attentatsmannen har förkroppsligat Wien som jag känner staden, och som jag gillar så mycket. Inte så heroisk precis, men tar ställning för det man tror på i alla möjliga situationer", skriver exempelvis en Twitteranvändare.

En myt?

Historien har blivit känd bland annat genom ett Facebookinlägg av en österrikisk programledare, som skrev att hennes redaktion fick in en video som visar vittnets reaktion. Om det verkligen gick till som det påstås, eller om det rör sig om en mytbildning är lite oklart, enligt österrikiska tv-bolaget ORF. Det finns en film där man i alla fall kan höra "arschloch" ropas, men inte hela uttrycket.

Men det kanske spelar mindre roll exakt vad vittnet sade. Wienborna har i alla fall fått ett eget kampord att sluta upp kring efter terrordådet.

Fakta: Terrordådet i Wien

Fyra människor, två män och två kvinnor, dödades då en man under måndagskvällen attackerade flera platser i centrala Wien. 24 personer fördes skadade till sjukhus efter attackerna.

Förutom de fyra dödsoffren sköts också en utpekad gärningsman ihjäl. Han beskrivs som en 20-årig österrikare med rötter i Nordmakedonien. Tidigare har han väckt myndigheters intresse då han velat resa till kriget i Syrien.

Flera husrannsakningar har gjorts efter dådet och ett tiotal personer frihetsberövats. Ännu finns inga tecken som tyder på att flera gärningsmän deltog vid skottdådet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons