Annons
Nyheter

Drottning Elizabeth hedrad på sin dödsdag

Storbritannien • Publicerad 8 september 2023
Storbritanniens prins William med maka Catherine lägger ner blommor under en ceremoni i S:t Davids katedral i Wales.
Storbritanniens prins William med maka Catherine lägger ner blommor under en ceremoni i S:t Davids katedral i Wales.Foto: Toby Melville/AP/TT
Kung Charles III talar med personal på Balmoral i Skottland, på väg hem från kyrkan.
Kung Charles III talar med personal på Balmoral i Skottland, på väg hem från kyrkan.Foto: Andrew Milligan/AP/TT
En hyllning till drottning Elizabeth II, instucken i grindarna vid Buckingham Palace i London.
En hyllning till drottning Elizabeth II, instucken i grindarna vid Buckingham Palace i London.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ett år efter sin bortgång har drottning Elizabeth hedrats runtom i Storbritannien. Militären avfyrade saluter i Londons Hyde Park och vid Towern, liksom vid de kungliga slotten i Skottland, Wales och Nordirland.

I ett kort, förinspelat uttalande hyllade kung Charles sin mamma, innan han och drottning Camilla reflekterade en stund i lilla Crathie kyrka nära slottet Balmoral i Skottland.

Annons

– Vi minns med stor tacksamhet hennes långa liv, hängivna tjänstgöring och allt hon betydde för så många av oss, sade Charles.

Samtidigt deltog prins William med frun Catherine i en minnesstund i S:t Davids katedral i Wales. Prins Harry, numer bosatt i Kalifornien, befann sig i London i samband med ett välgörenhetsevenemang för barn.

– Hon tittar ner på oss i kväll, glad över att vi är tillsammans, sade Harry i ett tal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons