Annons
Nyheter

Dubbelt så många dödade i väpnade konflikter

Världen • Publicerad 7 juni 2023
Nygrävda gravar i Bakhmut i Ukraina i februari i år. Arkivbild.
Nygrävda gravar i Bakhmut i Ukraina i februari i år. Arkivbild.Foto: Libkos/AP/TT

Förra året dog 237 000 människor i väpnade konflikter runt om i världen. Det är nästan dubbelt så många som året innan och den högsta siffran sedan folkmordet i Rwanda 1994.

Trots att stora konflikter som Jemen och Afghanistan trappades ned var det en ökning med 97 procent jämfört med föregående år, visar en ny rapport från Uppsala Conflict Data Program vid Uppsala universitet. Det beror på krigen i Etiopien och Ukraina, där där långt fler dödats än vad det gjorde i hela världen under året innan.

Antalet väpnade konflikter där stater strider mot varandra eller mot rebellgrupper ligger på en historiskt hög nivå. Även antalet icke-statliga konflikter, där rebellgrupper eller andra väpnade grupper slåss mot varandra, ligger på en rekordhög nivå, enligt rapporten som publiceras i Journal of Peace Research.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons