Annons
Nyheter

E Jean Carroll: Gläds för alla USA:s kvinnor

Författaren och journalisten E Jean Carroll kommenterar nu domslutet mot Donald Trump.
"Jag är överväldigad av glädje och lycka för alla USA:s kvinnor", säger hon till NBC News.
USA • Publicerad 10 maj 2023
Foto: Seth Wenig/AP/TT

E Jean Carroll intervjuas av tv-kanalen NBC News efter att en jury i New York under tisdagen funnit USA:s expresident Trump skyldig till att ha utsatt henne för sexuellt övergrepp och förtal.

I det civilrättsliga målet dömdes Trump att betala Carroll fem miljoner dollar, motsvarande 50 miljoner kronor, i skadestånd.

Annons

"Det handlar inte om pengarna. Det handlar om att ha rentvättat mitt namn", säger E Jean Carroll till NBC.

"Raserade bilden av offer"

Carroll talar i intervjun även om hur fallet har påverkat henne under de senaste 30 åren.

"Före gårdagen fanns en bild av det perfekta offret – som skriker, gör en polisanmälan, antecknar när det hände – och vars liv sedan faller ihop", säger hon.

”I går raserade vi den bilden. Det handlar inte så mycket om mig, det handlar om varje kvinna.”

Trump rasar: "häxjakt"

Juryn i det civilrättsliga målet ansåg att Carroll inte kunnat bevisa att Donald Trump våldtog henne, men att hon bevisat att han begick sexuellt övergrepp. Juryn fann även Trump skyldig till förtal, efter att ha påstått att hennes utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Bakgrunden till målet är anklagelser om att Trump ska ha våldtagit författaren och journalisten i ett provrum på ett varuhus i New York i mitten av 1990-talet.

Efter domen rasade Donald Trump på sin egen sociala medier-plattform Truth Social:

"Jag har överhuvudtaget ingen aning om vem den här kvinnan är. Den här domen är förkastlig – den är nästa steg i den största häxjakten någonsin", skrev Trump.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons