Annons
Nyheter

Efter åtalet – stridslysten Trump i Georgia

USA:s tidigare president Donald Trump har gjort sitt första officiella framträdande efter att han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han gjorde det i delstaten Georgia där han har några av sina trognaste republikanska anhängare.
USA • Publicerad 10 juni 2023
USA:s tidigare president Donald Trump mötte entusiastiska anhängare under ett republikanskt möte i delstaten Georgia dagen efter att han åtalats.
USA:s tidigare president Donald Trump mötte entusiastiska anhängare under ett republikanskt möte i delstaten Georgia dagen efter att han åtalats.Foto: John Bazemore/AP/TT

Trump avfärdade det historiska federala åtalet mot honom som "befängt" och "grundlöst".

– Varje gång jag flyger över en blåfärgad delstat blir jag åtalad, utropade expresidenten till mötets – som samlade omkring 100 personer – stora jubel.

Annons

Blått är Demokratiska partiets färg i USA.

– De har inlett den ena häxjakten efter den andra för att försöka stoppa vår rörelse, för att omintetgöra det amerikanska folkets vilja, fortsatte Trump.

– I slutändan är det inte mig de är ute efter. Det är er.

Vissa av deltagarna höll upp skyltar med just ordet "häxjakt" – ett uttryck Trump länge har använt mot sina motståndare, inte minst när de anfört rättsliga argument mot honom.

Domstol på tisdag

Åtalet, som omfattar 37 punkter och som är det första federala i ett slag mot en amerikansk president – och expresident – offentliggjordes i fredags.

Dagen innan hade en federal åtalsjury i Miami i Florida åtalat Trump vilket expresidenten själv berättat på sociala medier.

Donald Trump anklagas bland annat för att ha förvarat hemligstämplade dokument i sin bostad i Mar-a-Lago i Florida.Totalt riktas 37 åtalspunkter mot Trump – vilket gör åtalet långt mer omfattande än vad många bedömare hade väntat sig.

Bakom åtalet står USA:s justitiedepartement (DOJ).

Senare under lördagen (amerikansk tid) ska Trump framträda på ett liknande evenemang i North Carolina.

Redan på tisdag väntas expresidenten framträda inför domstolen i Miami i delstaten Florida i ärendet som i folkmun kallas "dokumentfallet".

Annons

Trump leder fortfarande stort för att bli republikanernas presidentkandidat i 2024 år val. Men även rivaler som aspirerar på kandidaturen sluter upp bakom den förre president.

Den tidigare vicepresidenten Micke Pence, som nyss tillkännagav att han var aspirant, manade under ett tal i New Hampshire i fredags sina anhängare att "be för Donald Trump, hans familj och alla amerikaner". Han förklarade samtidigt att han var "djupt bekymrad" över åtalet mot Trump.

Olika regler?

Trumps huvudkonkurrent Floridaguvernören Ron DeSantis är också kritisk.

"Vi har i åratal sett hur lagen används olika beroende på politisk tillhörighet", skrev DeSantis på Twitter efter att åtalet blivit känt. I ett senare Twittermeddelande nämnde han inte Trump vid namn men jämförde med USA:s tidigare utrikesminister, demokraten Hillary Clinton.

"Gäller olika regler för en utrikesminister från Demokraterna än för en tidigare republikansk president? , frågar han retoriskt.

Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons