Annons
Nyheter

Alecta petar aktiechef efter banksmällen i USA

Pensionsförvaltaren Alecta byter ut aktiechefen och drar ned på placeringar i enskilda bolag långt från Sverige.
Förtroendet är allvarligt skadat efter mångmiljardförluster i tre amerikanska banker, konstaterar vd Magnus Billing.
Ekonomi • Publicerad 4 april 2023
Alectas vd Magnus Billing. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ann Grevelius, tidigare chef för storbanken SEB:s kapitalförvaltning och styrelseledamot i Alecta, tar över som tillförordnad aktiechef på pensionsförvaltaren om drygt två veckor. Hon ersätter då Liselott Ledin, som redan har tagits ur tjänst och vars framtid på Alecta är föremål för en förhandling.

Grevelius lämnar styrelseuppdraget i samband med att hon blir aktiechef.

Förlust på 19,6 miljarder

Annons

Chefen för kapitalförvaltning på Alecta, Henrik Gade Jepsen, är sedan tidigare långvarigt sjukskriven på grund av allvarliga följdsjukdomar efter en covid 19-infektion.

"Under Henriks fortsatta frånvaro kommer Kerim Kaskal att vara tillförordnad kapitalförvaltningschef", skriver Alecta.

Petningen av aktiechefen kommer efter en förlust på 19,6 miljarder kronor för Alecta till följd av problem med stora investeringar i tre regionala banker i USA. Två av bankerna gick omkull i mars – vilket blev startskottet på en våg av oro för finansiella problem i banksektorn i både Europa och USA.

Den tredje – First Republic Bank – har än så länge klarat sig utan att tas över av myndigheter, men aktien har tappat 88 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. Alecta har sålt hela sitt innehav och gjorde i och med detta en förlust på 7,5 miljarder kronor.

"Det har allvarligt skadat kundernas förtroende för Alecta och vår aktieförvaltning. Det är nu upp till oss att bevisa att vi förtjänar deras förtroende igen", skriver Magnus Billing om det som hänt.

"Alectas aktieförvaltning behöver en nystart och en ny ledning. Jag har därför efter diskussioner med styrelsen beslutat om de här åtgärderna", tillägger han.

"Har allvarligt skadat förtroendet"

Styrelseordförande Ingrid Bonde bekräftar att Billing har styrelsens stöd för sina åtgärder.

"Det som hänt har allvarligt skadat förtroendet för Alectas kapitalförvaltning och föranleddes av osedvanligt oskickliga affärsbeslut inom aktieförvaltningen", skriver hon i en mejlad kommentar till TT.

"Styrelsen ser allvarligt på det som skett. Åtgärderna som nu vidtas är ett steg på vägen mot ett återställt förtroende för Alecta och att ta lärdom av det som skett", tillägger hon.

Enligt Bonde är bedömningen att investeringarna i de så kallade nischbankerna i USA trots de dramatiska förlusterna ligger inom ramen för det regelverk, de riktlinjer och begränsningar som gäller för Alectas kapitalförvaltning.

Utreder förvaltningsmodellen

Annons

Förutom personalförändringarna har Billing beslutat om förändringar inom kapitalförvaltningen.

"Inom ramen för placeringsriktlinjerna påbörjas omgående en minskning av risken med höga ägarandelar i enskilda bolag långt ifrån vår hemmamarknad, med fokus på koncentrationen i de amerikanska innehaven", skriver Billing.

Alecta har sedan tidigare inlett vad man kallar en utredning med anledning av banksmällen i USA, för att se över förvaltningsmodellen vad gäller investeringsstrategin, riskhanteringen och mandatet för kapitalförvaltningen.

– Det ska presenteras i god tid innan sommaren, säger Jacob Lapidus, presschef på Alecta.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons