Annons
Nyheter

Efter ljudskadorna – USA utfärdar visum

Den amerikanska ambassaden på Kuba har på nytt börjat utfärda visum för kubaner efter fem års uppehåll.
USA/Kuba • Publicerad 4 januari 2023
Kuba och USA har stegvis försökt förbättra sina diplomatiska relationer. Arkivbild.
Kuba och USA har stegvis försökt förbättra sina diplomatiska relationer. Arkivbild.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

USA stängde ner sin konsulära verksamhet i Havanna 2017 efter det att personal och deras familjer drabbats av mystiska ljudskador som senare började kallas "Havanna-syndromet".

De drabbades av bland annat av öronsmärta, huvudvärk och yrsel. För många har problemen blivit bestående. De första fallen dök upp i Havanna 2016. Sedan har liknande fall rapporterats i bland annat Australien, Kina, Ryssland, Taiwan, Tyskland och även i Washington.

Annons

En utredning som blev klar 2020 kom fram till att skadorna troligen kom från någon form av "riktade, pulserande radiofrekvensenergier".

Återöppnandet på onsdagen kommer efter att ett rekordstort antal kubaner sökt sig till USA under vad som är Kubas värsta ekonomiska kris på 30 år.

Ambassaden uppger i ett uttalande att man även drar i gång ett familjeåterföreningsprogram som legat på paus. Verksamheten med turistvisum är dock fortsatt stängd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons