Annons
Nyheter

Efter raset – "mycket stort avbräck"

Skredet i Stenungsund kommer att påverka både i Sverige och Norge under en längre tid, enligt infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).
– Men det är viktigt att tiden blir så kort som det bara är möjligt, säger han.
Olyckor • Publicerad 25 september 2023
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och kung Carl Gustaf under besöket i rasområdet.
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och kung Carl Gustaf under besöket i rasområdet.Foto: Adam Ihse/TT

Det kunde ha gått mycket värre, konstaterar Andreas Carlson efter sitt besök i rasområdet. Samtidigt kommer raset att påverka många personer negativt under en längre tid.

– Det är ett mycket stort avbräck för näringslivet i hela Sverige och i Norge, säger Andreas Carlson.

Annons

– Det vi nu är fullt fokuserade på är att samarbetet ska gå så bra som möjligt och att arbetet med att återställa vägbanan ska gå så fort som möjligt.

Norsk hjälp

Andreas Carlson var i helgen i kontakt med sin norske kollega Jon-Ivar Nygård, som lovat hjälp om det skulle behövas.

Nygård uppger i en skriftlig kommentar till TT att Norge via DSB (den norska myndigheten för samhällsskydd och beredskap) "har utrustning som kan ställas till Sveriges förfogande". Det kan exempelvis handla om borrutrustning för säker kartläggning av skredområden och ett mobilt geotekniskt laboratorium.

Kostnad för Trafikverket

Hur snabbt E6 kan öppnas igen var på måndagen fortfarande oklart. Detsamma gäller hur mycket det kommer att kosta att återställa det som raset förstört.

Enligt Andreas Carlson kommer mycket av kostnaderna att hanteras av Trafikverket.

– Trafikverket har tilldelade medel för att underhålla vägarna. Normalt sett är de medlen upptecknade, därför finns en möjlighet att i akuta situationer som denna använda den anslagskredit som myndigheten förfogar över, säger han.

– Utifrån de kontakter jag haft med Trafikverket under helgen gör vi bedömningen att verket har de medel som behövs för att påbörja arbetet så snart utredningarna är klara.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons