Annons
Nyheter

Efter reträtten – fronten kan flytta flera mil

Efter att ryska trupper lämnat Lyman i östra Ukraina väntas de behöva retirera långt.
Sprickan mellan Rysslands politiska mål och dess förutsättningar att efterleva dem blir allt bredare, enligt militärexpert.
Ukraina • Publicerad 1 oktober 2022
Frontlinjen tros nu flyttas flera mil österut. Arkivbild.
Frontlinjen tros nu flyttas flera mil österut. Arkivbild.Foto: Leo Correa/AP/TT

Lyman är den senaste i raden städer som intagits av Ukrainska trupper sedan motoffensiven i nordost inleddes i början av september. Offensiven drogs i gång efter att ryska trupper hade lurats att förstärka i Chersonregionen i syd och lämna Charkivregionen sårbar.

I veckor har motoffensiven fortsatt. Stad efter stad har återerövrats. Och enligt Oscar Jonsson, expert på rysk krigsföring och forskare vid Försvarshögskolan, blir Rysslands soldater exponentiellt sämre ju längre kriget pågår.

Annons

– Det absolut viktigaste att förstå är hur dåligt det går på manskapsfronten. Ryssland startade det här kriget med 125 000 man, ungefär 90 procent av de anställda soldaterna. Redan i juli rapporterade amerikanska källor om förluster på 80 000, både skadade och döda. Och all personal som fylls på är per definition sämre än vad man började med, säger han.

Anledningen till det är att de utbildade soldaterna utgjorde sammansatta och sammansvetsade förband, vilket är orealistiskt för hastigt inkallade medborgare.

300 000 kan göra skillnad

Om Ukrainas framgångar kommer att fortsätta i samma takt är Jonsson dock inte lika säker på.

– Det är svårt att säga förstås men jag tror att de här 300 000 som mobiliseras i Ryssland faktiskt kan göra skillnad. Många fnyser åt att de består av gamla gubbar men tänk att de kanske skickar in en sjättedel av dem medan de utbildar övriga fem sjättedelar. Kvantitativt är det enorma mängder, totalt mer än dubbelt så många som kriget inleddes med.

Här sker nästa slag

Troligen kommer nästa stora sammandrabbning att ske vid Svatove, Sievjerodonetsk och Kremina, enligt Jonsson. Städer som ligger minst fem mil norr och öster om Lyman.

– Det har att göra med att när man bygger försvarslinjer så förbereder man främre och bakre stridslinjer, logistiklinjer och ledningsplats. Och faller ett sådant komplex måste man retirera en ganska bra bit för att kunna bygga upp nya.

Det har förekommit uppgifter om att Rysslands president Vladimir Putin själv har dragit en linje för just Lyman, att ingen ska lämna staden. Oscar Jonsson säger att han också har hört detta.

– Det kommer rapporter om att 4 000 soldater var inne i regionen ända fram till slutet, säger ha.

Rysslands strategi ohållbar

Att Ryssland har annekterat fyra regioner är ett försök att skrämmas, enligt Jonsson. Varje attack mot rysk mark kommer att försvaras med alla till buds stående medel, upprepar Putin, men hoten kommer inte att tas på allvar.

– Den ryska politiska strategin är ohållbar. Att försöka säga att de här områdena tillhör Ryssland och sedan inte ha de militära medlen att uppehålla det gör Putin desperat. Och med tanke på hur bra det går för Ukraina tror jag inte att de kommer att svara på ett eventuellt ultimatum.

Annons

Hotnivån för en attack med taktiska kärnvapen har ökat från en låg nivå till en marginellt högre nivå de senaste två veckorna, enligt Oscar Jonsson.

– Ryssland har utökat sina politiska mål medan deras förutsättningar för att efterleva dem försämras. Därför är hot om kärnvapen det enda Putin har kvar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons