Annons
Nyheter

Efter skalvet i Turkiet: Miljontals behöver stöd

Efter jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien för ett halvår sedan är miljontals människor fortfarande i behov av stöd och hjälpinsatser.
– Många människor har förlorat allt, säger Bjarke Skaanning vid Röda korset, till danska nyhetsbyrån Ritzau.
Turkiet • Publicerad 6 augusti 2023
Resterna av en förstörd byggnad i Samandağ i södra Turkiet.
Resterna av en förstörd byggnad i Samandağ i södra Turkiet.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Sex månader efter det förödande jordskalvet i Turkiet och Syrien lever många av de drabbade under extrema förhållanden och miljontals människor är fortfarande hemlösa.

– Jordbävningen har lämnat många liv i ruiner. Jag har sällan sett en sådan förödelse efter en katastrof som den jag såg när jag besökte Turkiet, säger Bjarke Skaanning, katastrofchef vid danska Röda korset, till Ritzau.

Annons

– I både Syrien och Turkiet kommer det att ta många år att återuppbygga, och vi hör att miljontals fortfarande bor i tält och containerläger.

200 000 frivilliga

Enligt Röda korset har över 200 000 frivilliga deltagit i organisationens hjälpinsatser och över 6,5 miljoner människor har fått stöd i form av nödhjälp, mat och medicin.

Frivilligarbetare och personal från Röda korset har bistått med bland annat första hjälpen och psykosocialt stöd till drabbade. Men mer stöd behövs än vad som hittills har kunnat ges, menar Bjarke Skaaning.

– Många människor har förlorat allt, säger han.

"Extremväder"

Familjer som bor i tält och containerläger är särskilt utsatta för extremväder i området, där det beroende på årstid kan vara både minusgrader och hetta. Staden Latakia i nordvästra Syrien har under året även kämpat med svåra skogsbränder.

Samtidigt är det inte bara hem och tak över huvudet som de drabbade behöver ett halvår efter jordbävningen, enligt Bjarke Skaaning.

– Behoven är många och de är stora. Det finns ett behov av grundläggande saker som mat och rent dricksvatten, säger han.

– Men många människor är också utan inkomst efter att butiker, kontor och gårdar har lämnats i ruiner efter jordbävningen.

Fakta: Skalven i Turkiet och Syrien

Det första och största skalvet skedde klockan 4.17 lokal tid (2.17 svensk tid), natten mot måndagen den 6 februari. Dess magnitud har uppmätts till 7,7 eller 7,8 och inträffade på omkring 18 kilometers djup.

Epicentrum var i sydöstra Turkiet nära gränsen till Syrien, ungefär 20 kilometer norr om tvåmiljonersstaden Gaziantep och strax söder om miljonstaden Kahramanmaras.

Det stora skalvet följdes av många efterskalv varav flera hade en magnitud på omkring 6. Nio timmar efter det första skalvet, vid lunchtid på måndagen svensk tid, skedde ytterligare ett kraftfullt skalv. Det hade sitt epicentrum några mil norr om Kahramanmaras och en magnitud som uppmättes till 7,5.

På tisdagsmorgonen den 7 februari uppmättes två skalv med en magnitud på minst 5.

Den 20 februari inträffade ytterligare en kraftig jordbävning, med magnituden 6,4, i södra Turkiet vid gränsen mot Syrien.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons