Annons
Nyheter

Efter smittlarmet: Håll hundarna kopplade

Fågelinfluensan sprider sig – och EU uppmanar katt- och hundägare att hålla sina djur inne eller i koppel i drabbade områden.
Även i Sverige bör djurägare vara försiktiga.
– Var vaksam, säger biträdande statsveterinär Emelie Pettersson på SVA.
Djur • Publicerad 15 juli 2023
Utekatter är svåra att stänga in, men hundar bör hållas kopplade i högriskområden. Arkivbild.
Utekatter är svåra att stänga in, men hundar bör hållas kopplade i högriskområden. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Fågelinfluensan grasserar i Europa, med döda fåglar som följd. I Sverige har exempelvis hundratals måsfåglar i Kalmar hittats döda, och under senvåren drabbades även Stockholmsområdet av fågelinfluensa.

Håll borta från döda fåglar

Fler djur än fåglar kan smittas av viruset, något som fått EU att gå ut och varna katt- och hundägare. Djurägare uppmanas att hålla sina djur inne eller i koppel i de områden där infektion har upptäckts.

Annons

"Det rekommenderas att undvika att exponera katter och hundar och i allmänhet köttätande husdjur för döda eller sjuka djur”, skriver EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) i ett pressmeddelande.

I Sverige råder Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hundägare att koppla sina djur när man befinner sig i riskområden.

– Hundar kan hållas kopplade och borta från döda måsfåglar, säger biträdande statsveterinär Emelie Pettersson.

– Man ska inte låta hunden komma i kontakt med döda fåglar, inte låta hund apportera eller nosa på dem, fortsätter hon.

Svårt stänga in utekatter

Innekatter kan fortsätta vara inne. Svårare är det däremot att stänga in utekatterna, konstaterar Emelie Pettersson.

– Det är praktiskt svårt att hålla utekatter instängda. I nuläget är det framförallt måsfåglar som drabbas, och katter brukar inte vara i närkontakt med dem.

TT: Hur farligt är viruset för hundar och katter?

– Det har varit så få rapporter, så det är svårt säga hur farligt det är. Just det här viruset verkar vara anpassat till fåglar, och i Sverige till måsfåglar.

Djurägare bör hålla koll på vilka områden som drabbas av fågelinfluensan.

Följ nyhetsrapporteringen runt viruset, råder statsveterinär Emelie Pettersson.

Annons

– Jag tycker inte man ska vara orolig. Men var vaksam och tänk på fågelinfluensan.

Fakta: Smittskyddsrekommendationer

Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör se över sina smittskyddsrutiner för att förhindra spridning av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck.

Foder och vatten bör ges inomhus eller under tak, och vid sjukdomstecken är det viktigt att kontakta veterinär.

Hundar ska hållas borta från sjuka eller döda fåglar. De bör vara kopplade i områden med känd sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.

Även om Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människor som mycket låg, bör man undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar.

Har man hanterat döda fåglar ska man använda handskar och tvätta sig efteråt.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Fakta: Läget i Sverige

I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under 2023. Skrattmåsar har varit särskilt drabbade, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

De döda skrattmåsar som nyligen hittats på främst öarna utanför slottet i Kalmar var smittade med fågelinfluensa av typ H5N1. Uppemot 1 000 fåglar har dött.

Fågelinfluensa har även upptäckts i Stockholmsområdet. Under april och maj har det rapporterats om sjuka och döda skrattmåsar vid bland annat Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg.

Sjukdomen sprids via flyttfåglar. Att just skrattmåsar nu dör i stora antal beror på att viruset utvecklats till att drabba måsfåglar hårt, samtidigt som de häckar i kolonier tätt inpå varandra.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons