Annons

EIB betalar ut 7,2 miljarder till Ukraina

Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Bankens ordförande Werner Hoyer. Arkivbild.
Bankens ordförande Werner Hoyer. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert

Europeiska investeringsbanken (EIB) har efter ett extrainkallat möte godkänt 668 miljoner euro, motsvarande 7,2 miljarder kronor, i direkt stöd till Ukraina.

Det omedelbara stödpaketet kommer att finnas tillgängligt inom några dagar och ska hjälpa ukrainska myndigheter att tillgodose de mest akuta ekonomiska behoven för att till exempel köpa mat, sjukvårdsartiklar och bränsle till sina medborgare, uppger banken i ett pressmeddelande.

Annons

"Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att stödja Ukraina och konkret visa europeisk solidaritet med landet", säger bankens ordförande Werner Hoyer i pressmeddelandet.

Medlen kommer att betalas ut från två EIB-lån som ursprungligen beviljats för att stödja små och medelstora företag samt jordbrukssektorn i Ukraina.

Ytterligare stöd kommer att betalas ut för att bland annat hjälpa till att återbygga allt det som den ryska armén förstör, skriver banken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons