Annons
Nyheter

Ekonom: Tro inte att det är över

Beskedet om sjunkande inflationssiffror i USA har lett till kraftig börsuppgångar. Men i Sverige bedöms inflationen fortfarande vara på väg upp.
Ekonomi • Publicerad 11 november 2022
Beskedet om sänkta inflationssiffror i USA har lett till kraftig börsuppgångar. Men för svensk bedöms inte inflationstoppen vara nådd.
Beskedet om sänkta inflationssiffror i USA har lett till kraftig börsuppgångar. Men för svensk bedöms inte inflationstoppen vara nådd.Foto: Mark Lennihan
Jens Magnusson, chefsekonomi på SEB.
Jens Magnusson, chefsekonomi på SEB.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Efter beskedet om att inflationen i USA sjönk till 7,7 procent i oktober reagerade börserna positivt, både i USA och i Sverige.

I Stockholm stängde börsen på över fyra procent på torsdagen. Dessutom har kronan förstärkts mot dollarn.

Annons

– Det var efterlängtat med någon typ av positiv inflationsnyhet. Det var längesedan, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Peak i juni?

Hur inflationen utvecklar sig är avgörande för hur amerikanska centralbanken Federal Reserve går vidare med fortsatta räntehöjningar framöver.

Men de nya inflationssiffrorna är inte tillräckligt för att ändra Fed:s planer, enligt Magnusson. Nu behövs det fler månadssiffror som går i samma linje.

– Förhoppningsvis får vi en tydligare markering att USA, som var först in i den här inflationsuppgången, med lite tur också är på väg ur den först. Att toppen på 9,1 procents inflation som man såg i juni var peaken. Det börjar vi få vi mer och mer belägg för, säger Magnusson.

Svensk inflation stigande

För svensk del kommer nästa inflationssiffra på tisdag nästa vecka.

– I Sverige är vi ju fortfarande på väg upp i inflationen. Vi tror att vi har ett par-tre månader till av stigande inflation innan det vänder ner, säger Magnusson.

Jens Magnusson betonar att det som händer i USA alltid påverkar Sverige.

– Däremot går det inte att säga att det här kommer att påverka Riksbankens planer. Men det tar lite press från Riksbanken, det gör att läget känns lite mindre akut.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons