Annons
Nyheter

Ekonomer: Sverige har klarat sig väl ekonomiskt

Sverige har klarat sig bra i jämförelse med andra europeiska länder, både när det gäller överdödligheten och samhällsekonomin, enligt nationalekonomerna Lars Persson och Fredrik Sjöholm.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2021
Svensk ekonomi går bra jämfört med andra europeiska länder pandemin till trots. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De hänvisar till årsrapporten från European economic advisory group, där en analys jämför hur länder drabbats ekonomiskt av pandemin.

"Ny statistik tyder på att de ekonomiska effekterna i Sverige har varit relativt milda jämfört med situationen i andra jämförbara länder. Samtidigt har överdödligheten varit lägre i Sverige än i de flesta andra europeiska länder", skriver de två professorerna, verksamma vid vid Institutet för näringslivsforskning, på Dagens Nyheters debattsida.

Annons

I EU har viruskrisen slagit hårdast mot Italien, Frankrike, Grekland och Spanien, med BNP-fall på runt tio procent. Bäst har Litauen klarat sig med minus två procent.

Därefter kommer Sverige med tre procents minskad BNP.

Flera faktorer förklarar den svenska ekonomins motståndskraft under pandemins akuta skede, enligt debattörerna. Som skillnader i branschstruktur, till exempel att besöksnäringen har mindre vikt här än i många andra länder, och svenska företags höga omställningsförmåga.

Men allt går inte i dur. "När nu utökade restriktioner införs i slutspurten mot pandemin är det viktigt att stöd till drabbade företag och anställda utökas så att inte ekonomin faller precis före mållinjen", skriver Lars Persson och Fredrik Sjöholm med sikte på regeringen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons