Annons
Nyheter

Elever vill göra staden attraktivare

Visst kan stadsplanerarna behöva lite nya idéer! Fantastifulla förslag serverades kommunens stadsplanerade när Katedralskolans elever redovisade sin kurs Staden och framtiden.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2006
Varför inte gångväg runt både Växjösjön och Bergundasjön - och dessutom en våffelstuga på mitten? Förslaget komer från Paulina Posch och Tilda Lundström som vill göra Växjö till en attraktiv sommarstad. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Sedan några år samarbetar Katedralskolan och kommunens stadsbyggnadskontor om kursen som hålls för elever som går samhällsprogrammet med kulturinriktning.

Eleverna hade valt helt skilda områden att jobba med, från Nya fotbollsvallen, Araby och Samarkand till Växjö sommarstaden eller det högaktuella Solberget.

Annons

I går var det redovisning inför representanter från Växjö kommun.

Eleverna Hanna Lindqvist och Mårten Sundholm gör tummen ner för det nuvarande förslaget för Solberget. De tycker det borde vara två torn på berget. Dels ett med exklusiva bostäder, inspirerat av det tidigare vattentornet, dels det nuvarande med kulturkafé och konferenslokaler.

Mindre glamoröst

Viorela Voicila hade valt ett mindre glamoröst område att arbeta med - Samarkand.

- Jag jobbar där och tycker det ser både tråkigt och fult ut, säger hon och föreslår en helt ny fasad, inglasad servering på taket och möjlighet att gå mellan affärerna inomhus. Men mest av allt vill hon förändra parkeringen.

- Den är rörig, tycker folk. Det är för mycket lyktstolpar och svårt att ta sig fram.

Hon har på egen hand ritat en helt ny lösning och föreslår också bevakat parkeringshus under affärslokalerna.

Får se vad stadsplanerarna gör åt det!

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons