Annons
Nyheter

Elpriserna kan bli lägre än väntat

Energi • Publicerad 7 november 2022
Terminspriset har halverats sedan augusti men enligt analytiker är det inte läge att andas ut. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vinterns elpris i södra Sverige väntas bli lägre än vad experter och marknaden räknade med i somras. Terminspriset på el har nämligen halverats, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Under sommaren spekulerades det i att elpriset skulle bli tre till fyra gånger högre än de redan höga priserna från i vintras. Nu ser det ut att bli dyrare än förra vintern, men bara hälften av de priser som förutspåddes i augusti.

Annons

Det finns flera anledningar till att terminspriset har sjunkit. Dels använder vi mindre el, hösten har varit ovanligt varm och hushållen snålar när elpriset rusar. De höga temperaturerna har också gjort att gasanvändningen i Europa har sjunkit. Dels har det producerats mycket el eftersom det regnat och blåst mycket.

Energimarknadsanalytiker Christian Holtz säger till Ekot att det ser ljusare ut nu än för två månader sedan, men att det fortfarande väntas höga elpriser till vintern och att det är viktigt att fortsätta jobba med energieffektivisering.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons