Annons
Nyheter

Elpriset lyfter kraftigt – högre än december

De svenska elpriserna stiger markant.
I södra Sverige är elpriserna i snitt nu högre än i december.
Ekonomi • Publicerad 7 mars 2022
Elpriset sticker i väg uppåt på tisdagen. Arkivbild
Elpriset sticker i väg uppåt på tisdagen. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

– Elpriserna i södra halvan av Sverige drivs väldigt mycket av vad elpriset ligger på i övriga Europa, som just nu påverkas av det höga priset på naturgas, säger Björn Björnson, elexpert på Godel.

Enligt prissättningen på elbörsen Nordpool kostar en kilowattimme i södra Götaland (elområde 4) i snitt 2:93 kronor på tisdagen. Som jämförelse kostade elen vid samma tillfälle i fjol runt 40-50 öre per kilowattimme.

Annons

Hittills i mars är genomsnittspriset i elområde 4 högre än vad det var under rekordmånaden december, enligt Björn Björnson.

Elområde 3, där Stockholm ingår, är än så länge inte dyrare i mars än december, även om priserna kryper närmare.

Priset på naturgas i terminshandeln i Amsterdam var under måndagens handel som mest upp 79 procent till 345 euro per megawattimme – en ny historisk toppnotering.

Rysk naturgas står normalt för omkring 40 procent av den naturgas som konsumeras i EU – det är en viktig energikälla för elproduktion i Tyskland.

Risken för utbudsstörningar till följd av Rysslands invasionskrig mot Ukraina och västliga sanktioner mot den ryska naturgasindustrin ligger bakom den dramatiska utvecklingen.

– Det har varit brist på naturgas i Europa hela vintern, därför var det dyrt redan innan invasionen av Ukraina. Efter invasionen har oron över framtida tillgång på naturgas ökat och det driver upp priset, säger Björn Björnson.

Vindstilla dagar dyra

Utöver priset på naturgas i Europa påverkas elpriset i Sverige på kort sikt även av väder och vind. Blåsiga och milda dagar blir elen billigare.

Vindstilla dagar blir istället priskopplingen till kontinentala Europa starkare.

– Så fort det slutar blåsa blir det superdyrt, säger Björn Björnson.

Elpriserna i de två nordliga elområdena följer också med uppåt, men på en betydligt lägre nivå. Där stiger elpriset på tisdagen till ett dagssnitt på 20 öre per kilowattimme.

Annons

Ovanpå spotpriset på el på Nordpool tillkommer skatter, moms och elnätsavgift för hushållen att betala för sin elkonsumtion.

Elpriserna ser olika ut över dygnet. Men enligt Björn Björnson är det ingen idé att som konsument försöka få ner sin elräkning genom att till exempel försöka dammsuga och köra diskmaskinen en viss tid, eftersom de flesta kunder debiteras ett snittpris för hela månaden.

– Oavsett är det klokt att hålla nere sin elanvändning och att lägga undan pengar så att man har en buffert för att hantera prisuppgångar bättre, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons