Annons
Nyheter

Stabila elpriser kring en krona hittills i år

Upp i Norrland, medan elpriserna sjunker något i södra halvan inför tisdagen.
Hittills, en tredjedel in i januari, ligger snittpriset mellan 88 öre i norr till 1:02 kronor per kWh i söder.
Ekonomi • Publicerad 9 januari 2023
Elpriserna stiger i norr efter trettonhelgen. Arkivbild.
Elpriserna stiger i norr efter trettonhelgen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriserna har legat ganska stabila hittills i januari, långt under de skyhöga nivåerna i december, men fortfarande relativt högt historiskt sett.

Elpriset i norra Sverige, det vill säga elområde 1 och 2, stiger på tisdagen till 1:09 kronor per kilowattimme, enligt elbörsen Nord Pool. På måndagen låg priset på 86 öre.

Annons

I elområde 4, i sydligaste Sverige, sjunker priset något från 1:37 kronor per kilowattimme på måndagen till 1:31 kronor på tisdagen. Även i elområde 3, där Stockholm ingår, sjunker priset något och ligger på 1:31 kronor per kilowattimme.

Men för de flesta elkunder är det månadspriset som är det väsentliga. Drygt hälften av alla hushåll har, enligt Statistiska centralbyrån, rörligt elpris som bestäms av snittpriset över månaden.

Hittills ligger snittpriset för januari på mellan 88 öre i elområde 1 och 2, det vill säga hela Norrland. I södra halvan av landet, elområde 3 och 4 ligger snittpriset så här långt på 1:02 kronor per kWh.

Det kan jämföras med decemberpriset som landade på mellan 2:06 i Norrland och cirka 2:70 kronor i söder. I januari i fjol låg priset mellan 29 öre i norr och 1:09 kronor längst i söder, enligt Nord Pool.

Ovanpå börspriset på el tillkommer för konsumenten även elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift, som i grova slängar kan sägas hamna kring 1:50 kronor.

Rättelse: I en tidigare version fanns ett fel om priserna i södra Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons