Annons
Nyheter

Embracer lanserar stort sparpaket

Den krisstämplade spelutvecklaren Embracer lägger ned flera studior och stoppar pågående utvecklingsprojekt.
Kostnader, investeringar och skuldsättning ska ned i ett stort sparpaket.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2023
Spelutvecklaren Embracer drar åt svångremmen med stort sparpaket. Arkivbild
Spelutvecklaren Embracer drar åt svångremmen med stort sparpaket. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Det flaggas även för mer extern finansiering av högbudgetprojekt och potentiell försäljning av verksamhet utanför kärnverksamheten.

Karlstadsbaserade Embracers aktie lyfte först med 4-5 procent efter beskedet. Men uppgången kom snabbt av sig och i eftermiddagshandeln kretsade den sargade aktien kring nollstrecket.

Annons

Sedan årsskiftet innebär det ett kursras på 45 procent.

Målet med åtgärderna är att få ned kostnaderna med minst 10 procent, det vill säga med 800 miljoner kronor per år. Dessutom ska skuldsättningen minskas ordentligt, från en nettoskuld på 15,6 miljarder kronor den 31 mars i år till 10 miljarder kronor samma tid nästa år.

Programmet väntas dessutom dra ned Embracers investeringar med 2,9 miljarder kronor, vilket kan jämföras med att man gjorde investeringar för 7,9 miljarder i årstakt i senast avslutade kvartal.

Embracer befinner sig i en förtroendekris sedan ledningen för ett par veckor sedan plötsligt meddelade att en potentiell miljardaffär med en icke namngiven aktör hade spruckit. Samtidigt sänkte bolaget vinstprognosen.

Redan i slutet av mars meddelade Embracer att flera avtal senareläggs och att avtalen med största sannolikhet inte skulle vara klara i tid. Från marknadshåll sågs beskedet då som en förtäckt vinstvarning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons