Annons
Nyheter

Embracer rasade efter rapport

Den Karlstadsbaserade spelkoncernen Embracers aktie föll hårt på onsdagen. Oväntat svag tillväxt och senarelagda lanseringar av så kallade AAA-spel tyngde aktien.
Ekonomi • Publicerad 17 november 2021
Embracer, med grundaren och vd:n Lars Wingefors, har haft motvind på börsen i år. Arkivbild
Embracer, med grundaren och vd:n Lars Wingefors, har haft motvind på börsen i år. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

"För att sätta produktkvaliteten först och optimera resultatet för alla parter – spelare, anställda, aktieägare – har vi beslutat att flytta fram ett antal lanseringar från FY 21/22 till FY 22/23. Detta inkluderar Saints Row och en annan ej utannonserad men tidigare förväntad AAA-titel under fjärde kvartalet", skriver grundaren och vd:n Lars Wingefors i en kommentar i en delårsrapport för det brutna räkenskapsårets andra kvartal.

Översyn av skuldsättning

Han tillägger att väntade vinstökningar och ökat fritt kassaflöde föranleder en översyn av koncernens långsiktiga mål vad gäller skuldsättningen. Samtidigt fortsätter Embracer tillämpa en offensiv förvärvsstrategi.

Annons

"De senaste 12 månaderna har vi gjort 37 förvärv och vi förväntar oss ungefär samma antal transaktioner de kommande 12 månaderna. Vi har i dag ett stort antal pågående aktiva processer och samtal, inklusive ett betydande antal tecknade exklusiva förhandlingsmandat", skriver Wingefors.

Resultatlyftet i det senast avslutade kvartalet var större än väntat. Rörelseresultatet enligt måttet ebitda lyfte till 1 640 miljoner kronor för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Nettoomsättningen en besvikelse

Det kan jämföras med ebitda-resultatet på 969 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare. Och snittprognosen bland analytiker låg på ett vinstlyft till 1 344 miljoner kronor.

Men nettoomsättningen var en besvikelse. Den lyfte till 3 296 miljoner, mot 2 383 miljoner ett år tidigare. Analytiker hade räknat med 3 333 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Embracer var en börsvinnare under pandemiåret 2020, men har haft motvind i år. Efter delårsrapporten föll aktien med 9,6 procent, vilket innebär en kursnedgång på 15,9 procent sedan årsskiftet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons