En bit kvar till inflationstoppen i USA
Inflationen växlade uppåt oväntat mycket i maj. Konsumentpriserna i USA steg med 8,6 procent i årstakt – den högsta inflationen i landet på 40 år.
På onsdag presenteras de amerikanska siffrorna för juni.
– Momentum går fortfarande åt fel håll, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.
Stark jobbrapport skapar oro
Enligt fredagens rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet står sig arbetsmarknaden fortsatt stark i USA – vilket ökade marknadens oro för ytterligare inflationsökningar och rejäla räntehöjningar.
Analytikernas snittprognos för juni är att konsumentpriserna steg med 8,8 procent i årstakt, enligt Bloombergs sammanställning. Nu verkar en så kallad trippelhöjning med 75 punkter högst trolig vid USA:s centralbanks Federal Reserves (Fed) nästa möte.
– Vi har en bild av att inflationen fortsätter ligga högt, säger Carl Hammer, analyschef på SEB.
Inflationen toppar längre fram
Inflationen kan snart nå en topp och sedan börja sjunka, säger Carl Hammer, men än så länge väntas priserna stiga.
– Vår bedömning är att inflationen ligger kvar ganska högt men att vi är på väg mot att nå en topp, säger han.
Varuinflationen, alltså priset på varor, har redan toppat och kommer antagligen fortsätta falla nedåt, säger Susanne Spector.
– Men det stora och viktiga här är ju tjänsteinflationen, löner och den underliggande inflationen, där ser man att det inte toppat ännu.
Svensk inflationsdata har reviderats upp kraftigt, säger Hammer, och inflationen i Europa väntas ligga kvar på höga nivåer en tid framöver. Mycket handlar om de höga energipriserna.
Den stora effekten, vilken vi redan sett, är att centralbankerna i Europa snabbt går fram med räntehöjningar, säger Spector.
– Det kommer innebära en svagare konjunktur både globalt och för svensk del. Det är ju också det som drar i den andra riktningen och talar för att inflationen så småningom faller tillbaka, säger hon.
På torsdag presenteras de svenska inflationssiffrorna. Enligt Bloombergs sammanställning är prognosen en inflationstakt på 8,3 procent.
Sårbar börs men vändning 2023
Att inflationstakten fortsätter överraska skapar problem på både räntemarknaden och aktiemarknaden, säger Hammer.
Efter Feds förra räntehöjning blev det tydligt att marknaden började ta centralbankens planer på framtida höjningar på större allvar, och börserna föll.
– Det som blev väldigt tydligt var att man blev mer orolig för tillväxt och inflation, säger han.
För att läget ska stabiliseras måste en mer stabil inflationstopp, följt av ett par månader med fallande inflation infinna sig, säger Hammer och menar att Fed 2023, efter de snabba ränteuppgångarna, kan vara klar med inflationsbekämpningen och då börja stötta tillväxten.
– Det vi har sett sista månaden är att förväntningarna på centralbankerna 2023 modereras rätt så kraftigt, eftersom man tror att de höjningar man gör detta år kommer att bita. Men i närtid fortsätter inflationen vara besvärande.