Annons
Nyheter

En inredare med blick för det unika

Det är märkligt med folk som kliver ut ur tv-rutan. Antingen är de häpnadsväckande små, eller också väldigt mycket större än man hade föreställt sig. SVT:s egen inredare Ernst Kirchsteiger hör till de senare.
Publiken som infann sig till hans lördagsföredrag under Designer's Saturday i Lammhult upptäckte genast att det här var en karl som klarade sig ganska långt utan stege.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2006
Hemmet skall vara tillåtande, tycker Ernst Kirchsteiger. Han fördömer gamla tiders barnförbjudna och ibland till och med låsta finrum. Foto: Ingemar Kroon
Hemmet skall vara tillåtande, tycker Ernst Kirchsteiger. Han fördömer gamla tiders barnförbjudna och ibland till och med låsta finrum. Foto: Ingemar KroonFoto: 

Sin längd, 1,98, hörde till det den gode Ernst raljerade med när han berättade lite om sig själv och uppväxten som österrisk invandrargrabb i värmländska järnbruksorten Degerfors. En kille som jämt höll på att rita och måla, inte ville bli järnbruksarbetare och som dessutom ikläddes lederhosen (korta skinnbyxor) med resårhängslen och vita kortstrumpor vid högtidliga tillfällen hade det säkert inte alltid så lätt.

Jobbade på Ikea

Annons

Han jobbade som inredningsarkitekt på Ikea när tv ringde och han lade på luren för att han trodde någon plojade.

Nästa gång trodde han det rörde sig om ett inredningsuppdrag.

- Det tog tid innan jag fattade att de ville ha mig i rutan, berättade han.

Det var för sex år sedan, och nu har han blivit lite av en guru när det gäller att renovera torp. Han gillar gamla hus och bor själv i ett från 1790 nånonstans i Närke.

- God design som lever länge gillar jag. Trender bör man vara försiktig med - de skapas av särskilda institut för att öka försäljningen. Tendenser föds ur vad som händer i samhället - och de två företeelserna har inget med varann att göra.

Tendensen Ernst Kirschsteiger hyllar är "befria kvadratmeterna".

Vilket skall tolkas så att största rummet inte alls behöver vara vardagsrum bara för att det brukar vara så.

"Plats för kraftsamling"

Han talade om hemmet som en plats för kraftsamling, han talade om svårigheten att inte gå vilse bland 1 000-tals material när man planerar ett badrum och han varnade för att inreda kök bortom all funktion:

- Vi har världens högsta köksstandard, men äter mer halvfabrikat än någon annan. Varför? Ett kök måste tåla att användas - det får inte vara så att man drar sig för att rensa en gädda.

Annons

Han talade också om färgernas betydelse och hävdade slutligen att :

- Inredning, det är ett sätt att signalera "Här är JAG!"

Ann Cathrin Bloom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons