Annons
Nyheter

"En riktig otursdag för Boliden"

Tisdagen blev en riktig otursdag för Boliden, konstaterar vd Mikael Staffas. Just som ledningen satt och filade på en vinstvarning för gruvdriften började det brinna i Rönnskärsverken.
Nu flaggar gruvbolaget för ett rejält mycket lägre resultat.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2023
Branden blir en riktig smäll för resultatet för Boliden. Arkivbild.
Branden blir en riktig smäll för resultatet för Boliden. Arkivbild.Foto: Per Strömbro

En olycka kommer sällan ensam. Gruv- och metallföretaget Boliden drabbades av två rejäla bakslag under tisdagen.

– Vi satt i måndags kväll och jobbade med en vinstvarning för gruvverksamheten. Så kom branden, helt oberoende av det, säger Mikael Staffas till TT.

Annons

Branden i Rönnskärsverken har totalförstört elektrolysverket, och dessutom har halterna av metaller visat sig vara lägre i två av bolagets gruvor.

– 13 juni blev en riktig otursdag.

På tisdagskvällen gick bolaget ut med en vinstvarning. Resultatet för andra kvartalet blir 700 miljoner kronor lägre än vad bolaget tidigare trott. Hur helåret blir är ännu för tidigt att säga.

Ändrad affärsmodell

Men klart är att Bolidens affärsmodell måste förändras, åtminstone för en tid framåt. Elektrolysverket, där Bolidens produkt katodkoppar tillverkas, är helt utslaget och tar år att bygga upp.

– Vi kan fortfarande göra anodkoppar, men det är inte det som våra normala kunder köper av oss.

Katodkoppar är en mer förädlad produkt. Nu kan Boliden antingen försöka sälja sin anodkoppar till nya kunder, eller hitta någon annan samarbetspartner som kan tillverka katodkopparen för Bolidens räkning.

– Det här tar tid, konstaterar Mikael Staffas.

– Affärsmodellen påverkas. Men ett annat sätt att se det är att vi ska ha en kommersiell avdelning som klarar förändringar som den här.

Branden gör att verksamheten i hela verket kommer att stå stilla i flera veckor. Stoppet beräknas kosta runt 85 miljoner kronor varje vecka. Till detta kommer kostnader för de förstörda byggnaderna.

Försäkringsdiskussioner

– Vi är fullt försäkrade, men tills vi har en slutlig överenskommelse med försäkringsbolaget så tar vi kostnaden för avbrottet, säger han.

Annons

Klart är att försäkringsvillkoren innebär att Boliden får stå för minst 170 miljoner kronor. Dessutom kommer åldersavskrivningar på de förstörda delarna, enligt Staffas.

– Där pratar vi om 100 miljoner.

Nu måste de förstörda delarna byggas upp igen. Vad det kan kosta, och hur lång tid det kan ta, är ännu för tidigt att säga, förklarar han.

Likaså hur det blir för personalen på Rönnskärsverken under den tiden.

– Vi har ingen plan för det ännu. Vi måste sätta oss ned tillsammans med facken, säger Mikael Staffas.

Men brandolyckan kom inte ensam. Det har visat sig att Boliden har brutit malm i gruvorna Tara och Kevitsa i områden med lägre halter av metall.

– Vi hade gjort den vinstvarningen även om branden inte inträffat.

– Det påverkar resultatet för gruvor med 500 miljoner för andra kvartalet, säger Mikael Staffas.

Bolidens aktie fortsatte nedåt på onsdagen efter beskedet. Strax efter klockan tio var tappet 7,8 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons