Annons
Nyheter

Energibolag planerar vindkraft norr om Åland

Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2022
Ett finländskt energibolag ska undersöka havsbotten norr om Åland för en planerad vindkraftspark. Arkivbild.
Ett finländskt energibolag ska undersöka havsbotten norr om Åland för en planerad vindkraftspark. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det finländska energibolaget Ilmatar vill anlägga en vindkraftspark norr om Åland. I dag, onsdag, väntas bolaget inleda undersökningar av bottenförhållandena på ett 600 kvadratkilometer stort havsområde.

Anslutningar planeras både till det svenska SE3-området samt till Finland, varpå bedömningen är att vindkraftsparken förväntas producera cirka tio procent av Finlands årliga elkonsumtion.

Annons

"Den här typen av grundlig, teknisk analys av havsbotten är vi först med att utföra i åländska vatten. Det är kostsamt, men en nödvändig satsning för att göra en bra och omfattande miljökonsekvensbedömning", säger Anna Häger, regionchef för Ilmatar Offshore (bolagets åländska dotterbolag), i ett pressmeddelande.

Undersökningarna väntas vara färdiga i början av nästa år. Planen är att byggnationen av den havsbaserade vindkraften ska påbörjas före 2030.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons