GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Estland köper Himars för två miljarder

Estland • Publicerad 3 december 2022
Ett Himars-system under en övning, här i Lettland. Arkivbild.
Ett Himars-system under en övning, här i Lettland. Arkivbild.Foto: Roman Koksarov/AP/TT

USA kommer att sälja sex stycken raketartillerisystem av modellen Himars till Estland, i en affär värd 200 miljoner dollar – motsvarande drygt två miljarder kronor. Det är den största vapenaffären i Estlands historia.

Det framgår inte hur många tillhörande raketer det rör sig om, men däremot att det kommer att vara både kortdistansraketer och andra med en räckvidd på 300 kilometer.

Artillerisystemet beräknas vara i bruk tidigast 2024.

Estland, som gränsar till Ryssland, har ökat sin försvarsbudget sedan ryska trupper inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari. Även Litauen ämnar att införskaffa Himars och då rör det sig om åtta system i en affär värd nära 500 miljoner dollar.

USA skänkte det avancerade raketartillerisystemet till Ukraina i juni, och det har sedan dess setts som ett av de mest effektiva vapnen landet har i kriget mot Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.