Annons
Nyheter

Skolor stängda ett år för 168 miljoner barn

Skolor i hela världen har skickat hem eleverna som ett sätt att minska risken för smittspridning av coronaviruset.
Som en konsekvens har 168 miljoner barn inte kunnat gå till skolan på snart ett år, enligt FN.
Coronaviruset • Publicerad 3 mars 2021
En lärare på en grundskola i Indonesien använder sin dator till att distansundervisa elever. Bilden är från i början av januari.Foto: Tatan Syuflana/AP/TT

FN:s barnfond Unicef har sammanställt data från länder i hela världen som visar hur barnens klassrumsundervisning har påverkats av smittskyddsåtgärderna mot coronaviruset.

Fler än 168 miljoner barn har inte kunnat gå till skolan på snart ett år, eftersom skolor har stängts ned till följd av risken för smittspridning.

Annons

Siffran stiger till omkring 214 miljoner barn – vart sjunde i världen – om definitionen vidgas till att omfatta barn som missat mer än tre fjärdedelar av klassrumsundervisningen.

En stor del av dem återfinns i länder i Centralamerika och Karibien. Panama är det land som har haft skolorna stängda flest dagar under det senaste året, följt av El Salvador, Bangladesh och Bolivia, enligt Unicef.

Unicef konstaterar att skolstängningarna har fått förödande konsekvenser för barnens lärande och mående.

"De mest sårbara barnen och de som inte har tillgång till distansundervisning löper högre risk för att aldrig återvända till klassrummet, och även att tvingas till barnäktenskap eller barnarbete", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons