Annons
Nyheter

EU: Afrikanska lösningar för Afrika

Afrikanska lösningar krävs för Afrika, betonar otaliga EU-länder kring den senaste tidens kuppdramatik.
EU är gärna med på sanktioner – men inte militärinsatser.
EU • Publicerad 31 augusti 2023
Västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kommissionsordförande Omar Touray och Nigers landsflyktige utrikesminister Hassoumi Massaoudou träffar pressen efter EU:s utrikesministermöte i Toledo.
Västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kommissionsordförande Omar Touray och Nigers landsflyktige utrikesminister Hassoumi Massaoudou träffar pressen efter EU:s utrikesministermöte i Toledo.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Kartan visar de länder i Afrika där kupper genomförts under åren 2019–2023.
Kartan visar de länder i Afrika där kupper genomförts under åren 2019–2023.Foto: Anders Humlebo/TT

Det som sker i Afrika är inte isolerat från resten av världen, varnar Omar Touray från västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas. Han och Nigers landsflyktade utrikesminister Hassoumi Massaoudou deltog på torsdagen i EU-ländernas utrikesministermöte i Spanien.

– Världen är en global by. En händelse på ett ställe påverkar hela världen. Därför har vi velat komma till Spanien för att tala med våra partner så de vet vad vi gör och kan ge oss sitt stöd, säger Touray i ett kort pressframträdande i Toledo.

Annons

EU-länderna applåderar och trycker på vikten av att afrikanska organisationer hanterar afrikanska frågor. Men man bistår gärna och har inlett en process för att kunna vidta sanktioner mot de militärer som i slutet av juli tog makten i Niger.

– Vi är redo att studera alla förslag som kommer från Ecowas, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på sin presskonferens efter mötet.

Från flera håll varnas dock för mer drastiska åtgärder.

– En militär lösning vore katastrofal. Vi måste arbeta varje dag för en diplomatisk lösning, säger till exempel Italiens utrikesminister Antonio Tajani, som inte minst oroar sig för en ökad flyktingström.

– Ett krig i Niger skulle få fler att lämna landet, befarar Tajani.

Liksom många andra pekar han framför allt finger mot Ryssland.

– Ryssarna ligger inte bakom kuppen i Niger, men de kommer att utnyttja situationen och instabiliteten. Kina kommer att göra samma sak, säger Italiens utrikesminister i Toledo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons