Annons
Nyheter

EU återupptar stöd till Burundi

Burundi • Publicerad 8 februari 2022
Burundis president Evariste Ndayishimiye. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

EU ser positivt på den demokratiska utvecklingen i Burundi efter valet 2020 och anser att "ett nytt fönster av hopp" har öppnats i landet.

Därför återupptar unionen sitt ekonomiska stöd till Burundis styre, bidrag som ströps 2016. Anledningen då var oro över tillståndet för de mänskliga rättigheterna.

Annons

Med tisdagens beslut följer EU därmed USA, som i november i fjol tog bort sina sanktioner mot det östafrikanska landet. I ett uttalande skriver EU dock att det återstår flera utmaningar när det gäller mänskliga rättigheter i Burundi.

Det finns enligt människorättsorganisationer frågetecken kring om landet verkligen har blivit mer rättssäkert under president Evariste Ndayishimiye, som kom till makten efter företrädaren Pierre Nkurunzizas plötsliga död 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons