GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU-domstolen ger Youtube rätt i copyrightstrid

EU • Publicerad 22 juni 2021
EU-domstolen i Luxemburg. Arkivbild.
EU-domstolen i Luxemburg. Arkivbild.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Youtube och andra liknande plattformar bär i princip inte det juridiska ansvaret för uppladdat material som inkräktar på andras upphovsrätt, konstaterar EU-domstolen.

Domen sätter punkt för en långdragen strid, där upphovsrättsinnehavare har krävt ersättning från plattformsföretagen för innehåll som laddats upp olovligen av en tredje part. I centrum står bland annat en musikproducent som dragit Youtube och tyska Google inför rätta sedan användare år 2008 lagt ut ljudinspelningar som producenten hade rättigheterna till.

Fallet hamnade först i en tysk domstol, som vände sig till EU-domstolen för vägledning. Domstolen konstaterar nu att plattformar inte har något generellt ansvar för användarnas upphovsrättsbrott, men att saken i vissa situationer kan tolkas annorlunda, exempelvis då plattformarna aktivt medverkar till att lyfta fram materialet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer