EU-hopp om bättre relation när Johnson avgår
Förhållandet mellan Storbritannien och EU har varit ansträngt de senaste åren, och en av anledningarna är Boris Johnson.
– Johnson har aldrig varit populär i EU, eftersom han var så drivande i brexit-kampanjen, säger Nicolas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Göran von Sydow vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) menar att det inte ens är säkert att brexit-omröstningen hade slutat som den gjorde om inte Johnson hade kommit ut på lämna-sidan.
– Han har varit en nyckelfigur när det gäller resultatet i folkomröstningen och en nyckelfigur i den mer hårdföra brexit-sidan. Det har försvårat relationen till EU.
"Nytt kapitel"
När Boris Johnson i torsdags meddelade sin avgång kom en av de första kommentarerna från EU:s tidigare brexitförhandlare Michel Barnier.
“Boris Johnsons avgång öppnar ett nytt kapitel i relationerna med Storbritannien. Låt det blir mer konstruktivt”, skrev han på Twitter.
Göran von Sydow tror att det finns en försiktig optimism bland EU-ländernas ledare.
– Det har varit besvärligt med Johnson i ledningen eftersom det har varit svårt att få en tillitsfull relation. Det har funnits en frustration inom EU. Mycket av det som Storbritannien gör, särskilt under Johnsons ledning, har styrts av inrikespolitiska hänsynstaganden, säger han.
Gräl sedan 2020
En av de mest infekterade tvistefrågorna mellan EU och Storbritannien rör det så kallade Nordirlandsprotokollet. Grälet har pågått i princip ända sedan Storbritannien formellt lämnade EU 31 januari 2020. Frågan gäller vilka handelsregler som ska gälla med Nordirland och resten av Storbritannien, respektive Nordirland och republiken och EU-medlemmen Irland.
– Boris Johnson är inte rädd för att provocera, särskilt när det gäller Storbritanniens syn på brexit och Nordirland, säger Nicholas Aylott.
I ett lagförslag som Johnsons regering nyligen lade fram vill Storbritannien ändra Nordirlandsprotokollet, vilket företrädare för EU anser strider mot internationell rätt.
– Det har varit en infekterad relation den senaste tiden. EU har varit väldigt missnöjda med hur Storbritannien har agerat, säger Göran von Sydow.
– Den här frågan måste lösas på något sätt och det blir en uppgift för den nye premiärministern.
Försiktigt närmande
En fråga som däremot fört EU och Storbritannien närmare varandra, anser von Sydow, är Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Bägge har i starka ordalag fördömt Rysslands agerande.
– När man förhandlade fram den framtida relationen mellan EU och Storbritannien under brexit-förhandlingarna ville EU ha ett större samarbete i utrikes- och säkerhetspolitik, men det ville inte britterna då. Nu kan man ändå se att det finns förutsättningar med en ny brittisk premiärminister att det blir ett närmande mellan EU och Storbritannien.
Boris Johnson har också haft sin förtjänster, påpekar Nicolas Aylott, och syftar på hans lättsamma och okonventionella stil i mötet med andra världsledare. Inte minst på det senaste G7-mötet, då Johnson skämtade om Putin med bland andra Frankrikes president Emanuel Macron och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
– Han kan vara väldigt charmig och har roligt med de andra ledarna när han träffar dem, säger Nicolas Aylott.
Bakgrund: Boris Johnsons skandaler
Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons kanske största skandal hittills har fått namnet "partygate". Mitt under coronapandemin, när Storbritannien bitvis befann sig i strikt lockdown, hölls flera fester på regeringskansliet 10 Downing Street. Premiärministern, och flera andra ur hans stab, bötfälldes och avgångskrav restes från många, både i det egna partiet och i oppositionen.
Tidigare i år anklagade Johnson Labourledaren Keir Starmer för att vara ansvarig för att den ökände tv-profilen Jimmy Savile kunde begå sina övergrepp. Uttalandet väckte stor vrede och flera av Johnsons medarbetare avgick.
2020 renoverade Boris Johnson bostaden på Downing Street, vilket uppges ha delvis bekostats med pengar från Torypartiet. Händelsen blev känd i medier året därpå, 2021, och en utredning tillsattes som ansåg att det fanns "rimliga skäl" att tro att allt inte gått rätt till.
Den senaste skandalen berör före detta parlamentsledamoten Chris Pincher, som avgick i slutet av juni efter anklagelser om att han i berusat tillstånd tafsat på två personer. I veckan framkom det att Johnson känt till anklagelser mot Pincher redan 2019, utan att ha agerat.