Annons

EU inför nya sanktioner mot Belarus

Inför årsdagen av presidentvalet i Belarus i augusti 2020 – ett val som genomfördes under odemokratiska former och följdes av omfattande folkliga protester – inför EU nya sanktioner mot landet.
EU • Publicerad 3 augusti 2023
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett tal i Europaparlamentet. Nu inför EU nya sanktioner mot landet. Arkivbild.Foto: Julien Warnand/AP

Åtgärderna ska ses som ett svar på Belarus stöd till Rysslands aggression mot Ukraina och riktas, enligt ett pressmeddelande som publiceras på den svenska regeringens hemsida, mot "personer ansvariga för förtryck av den belarusiska demokratiska oppositionen samt mot företag med kopplingar till den belarusiska regimen".

"Regeringen fördömer de inskränkningar av demokratin och de mänskliga rättigheterna som vi fortsatt ser i Belarus. Med de nya åtgärderna visar Sverige och EU att vi står på det belarusiska folkets sida och stödjer landets demokratiska krafter", skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar.

Annons

EU inför också utökade exportrestriktioner mot varor och teknologi som kan användas för att stärka Belarus krigsförmåga.

Enligt ett uttalande från Europakommissionen ska de nya sanktionerna bidra till att säkerställa att ryska sanktioner inte kan kringgås genom Belarus.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons