Annons
Nyheter

EU: Beroendet till Kina en risk

EU-länderna kämpar med en ny strategi för att hantera Kinas växande globala makt.
Kinas ambition är att skapa en ny världsordning, varnar ett EU-dokument.
Oro finns för att beroendet av Kina blivit för stort.
Politik • Publicerad 12 maj 2023
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) höll pressträff vid Steninge slott utanför Märsta.
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell och Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) höll pressträff vid Steninge slott utanför Märsta.Foto: Claudio Bresciani/TT

EU:s utrikesministrar träffades på fredagen för ett informellt möte i Arlanda stad och på Steninge slott norr om Stockholm. På dagordningen fanns diskussioner om EU:s framtida relation till Kina.

I ett diskussionspapper som tagits fram av EU:s utrikestjänst står att Kinas tydliga ambition är att bygga en ny världsordning, vars centrum är Kina. Där påpekas också att kinesisk nationalism är på framväxt, liksom landets militära styrka.

Annons

Samtidigt konstateras att EU:s relation till Kina är komplex, eftersom de både är ideologiska rivaler, ekonomiska konkurrenter och partners på olika områden.

Kan inte frikoppla

EU:s utrikeschef Josep Borrell understryker hur beroende EU är av Kina, bland annat handeln.

– Vi utbyter 2,7 miljarder euro varje dag, så vi kan glömma att vi kan frikopplas oss från Kina, säger han på utrikesministrarnas möte.

– Det är omöjligt att lösa de största globala utmaningarna utan Kina. Vi kan glömma att lösa klimatfrågan utan Kina.

Vissa EU-länders regeringar befarar att EU inte har vaknat upp inför det kinesiska hotet och går alltför försiktigt fram. "Det ser ut som om vi föredrar att trycka på snooze-knappen igen", säger en högt uppsatt EU-diplomat till Politico.

– Vi får inte göra samma misstag med Kina som vi har gjort med Ryssland, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

– Vi kan inte stå passiva och titta på när en ny världsordning växer fram.

Extra känsligt

Enligt diskussionspappret från EU:s utrikestjänst är inte EU:s önskan att hindra nya länder från att bli mäktiga, utan att se till deras framväxande makt inte skadar EU:s intressen. Det handlar också om att minska ett för stort beroende av Kina på olika områden, till exempel av viss teknologi.

– När beroendet är för stort, så är det en risk, säger Borrell.

Den förnyade Kinastrategin ska för första gången tas upp av EU:s stats- och regeringschefer på EU-toppmötet i juni. Diskussionen är extra känslig eftersom USA:s rivalitet med Kina hårdnar.

Annons

Det finns en rädsla på sina håll i EU för att dras in i den konflikten, särskilt när det gäller USA:s stöd till Taiwan gentemot Kina. Frankrikes president Emmanuel Macron skapade uppståndelse när han under ett besök i Kina i april sade att Europa inte bör följa vare sig Washington eller Peking eller blir indraget i en eskalering om Taiwans framtid.

Det fick Tysklands försvarsminister Boris Pistorius att protestera genom att säga att det aldrig funnits någon fara för att Europa ska bli en tjänare åt USA. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock uttryckte sig mer diplomatiskt när hon anlände till utrikesministermötet i Arlanda stad.

– Vi vill samarbeta med Kina på alla områden där samarbete är möjligt.

Inga beslut fattas

Efter utrikesministermötet hävdade Borrell att det i stort finns stöd för diskussionspappret han lagt fram för de 27 EU-länderna.

– De 27 står enade bakom textens musik, sedan kan det finnas vissa ord som någon vill byta ut, säger EU:s utrikeschef.

– Det handlar om tonaliteter. Jag har inte märkt någon konkret oenighet.

Borrell understryker att EU-länder är olika beroende av Kina och därför har olika synsätt.

Diskussionspappret från EU:s utrikestjänst pekar på Taiwanfrågan och Rysslands krig mot Ukraina, som de två känsligaste frågorna som berör Kinarelationen just nu.

– Relationen mellan EU och Kina kommer inte att utvecklas normalt om inte Kina pressar Ryssland till att avsluta kriget, säger Borrell.

På lördagen utvidgas EU:s utrikesministermöte till att även omfatta en lång rad asiatiska länder, dock inte Kina. Sammanlagt kommer över 60 ministrar att delta.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons