GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU-chefen: Vi kan tvinga Ryssland att betala

EU-kommissionen vill skapa en specialdomstol för att hantera ryska brott i Ukraina. Och omvärlden kan tvinga Ryssland att betala tusentals miljarder för kriget, säger ordförande Ursula von der Leyen.
Ukraina • Publicerad 30 november 2022
Ursula von der Leyen. Bild från mitten av november.
Ursula von der Leyen. Bild från mitten av november.Foto: Alex Brandon/AP/TT

– Vi fortsätter att stödja Internationella brottmålsdomstolen (ICC), men föreslår att en speciell domstol – stödd av FN – upprättas för att utreda och väcka åtal för Rysslands aggressionsbrott, säger hon i ett videotal.

ICC är ett bra exempel på hur svårt det är att komma överens om dylika internationella instanser. Viktiga länder som Israel, USA och Ryssland anser sig inte lyda under ICC. von der Leyen understryker att en ny domstol måste ha stort stöd.

– Vi är beredda att arbeta med det internationella samfundet för att få bredast möjliga stöd för denna specialdomstol, försäkrar hon.

Enligt EU-ordföranden har Rysslands invasionskrig hittills medfört kostnader på minst 600 miljarder euro (6 550 miljarder kronor). Samtidigt har motsvarande 300 miljarder euro av de ryska valutareserverna utomlands beslagtagits. Ytterligare miljarder har konfiskerats från ryska oligarker. Alla dessa pengar bör komma ifråga för skadestånd och återuppbyggnad, enligt von der Leyen.

– Vi kan tvinga Ryssland att betala, säger hon.

– Vi kommer att arbeta på en internationell enighet om hur detta ska fungera.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.