Annons
Nyheter

EU vill ge bredband till alla

Senast 2010 ska alla i EU ha tillgång till bredband. Det är EU-kommissionens målsättning.
Kommissionen anser det vara nödvändigt med snabba datakommunikationer för att skapa tillväxt och jobb åt alla i unionen, särskilt i de mindre utvecklade regioner.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2006

Bredbanduppkoppling är en nödvändighet för e-handel, tillväxt och jobb i hela ekonomin. Konkurrens och öppna marknader är bästa pådrivare för bredband i EU, sade IT-kommissionär Viviane Reding, när hon presenterade förslaget tillsammans med tre kollegor.

- Men bredbandsuppkopplingar får inte begränsas till större städer. Om EU och dess 25 medlemsstater använder sina politiska instrument på ett smart sätt så är bredband till alla inom räckhåll 2010. Men det är tid att agera nu, poängterade Viviane Reding.

Annons

Konkurenskommissionären Neelie Kroes underströk att om marknaden inte anser det lönsamt att investera i bredband i glesbygd så måste riktade insatser göras av medlemsstaterna och privata intressen i samarbete. Men det får inte tränga undan enskilda initiativ eller vara i strid med allmäna intressen.

Pengar utlovas

De två övriga kommissionärerna, Danuta Hübner och Marianne Fischer Boel lovade EU-pengar till bredband, både från strukturfonden och ur landsbygdsstödet.

I den nya landsbygdsutvecklingspolitiken koncentreras insatserna på att skapa nya affärsmöjligheter på landsbygden. Det är särskilt fokus på bredband, informations- och kommunikationsteknologi. EU finansierar redan projekt, från norra Skottland till södra Spanien.

- Fonden för landsbygdsutveckling har 70 miljoner euro mellan 2007 och 2013. Jag uppmanar medlemsländerna att använda sig av bredbandets möjligheter i sina nationella strategier för att utveckla landsbygden, sade Marianne Fischer Boel.

Stora skillnader

EU ligger efter länder som USA och Sydkorea i bredbandsuppkoppling. Skillnaderna är stora inom Europa. Stadsbor har större tillgång till bredband än vad landsbygdsinvånare har.

Sverige har varit ett föregångsland när det gäller bredband, men har halkat efter Nederländerna, Danmark och Finland i EU:s toppliga.

I genomsnitt har 13 procent av EU:s befolkning, det vill säga ca 60 miljoner medborgare, möjlighet att surfa med bredbandshastighet.

Kenneth Gehrman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons