Annons
Nyheter

Ex-kung prövar immunitet i brittisk domstol

Spaniens ex-kung Juan Carlos är återigen involverad i en domstolsfejd i Storbritannien – för att vinna immunitet i domstolen efter att hans tidigare älskarinna anklagat honom för spionage och trakasserier.
Spanien • Publicerad 9 november 2022
Spaniens ex-kung Juan Carlos abdikerade 2014. Arkivbild.
Spaniens ex-kung Juan Carlos abdikerade 2014. Arkivbild.Foto: Lalo R. Villar/AP

Det var redan 2020 som den danskfödda affärskvinnan Corinna Larsen (också zu Sayn-Wittgenstein), som bor i Storbritannien, stämde den tidigare spanska monarken Juan Carlos i en civil domstol.

Larsen och Juan Carlos hade ett förhållande 2004–2009. Hon anklagar honom för att ha spionerat på och trakasserat henne efter att deras relation försämrades 2012. Hon påstår också att ex-monarken pressat henne att lämna tillbaka gåvor värda 65 miljoner euro, inklusive konstverk och smycken.

Annons

Den nu 84-årige förre monarken – som numera bor i Förenade arabemiraten – har hittills inte dykt upp i rätten och förnekar anklagelserna. Han hävdar att han som spansk kunglighet inte faller inom ramarna för det brittiska rättsväsendet.

I mars avslog High court i London Juan Carlos påståenden med hänvisning till att han inte längre innehar någon statschefsposition. Juan Carlos överklagade och fick tillstånd för att pröva den period då han satt på tronen.

Ärendet prövas nu i rätten och en dom väntas inom några veckor, varefter trakasseriprocessen kan komma att fortsätta.

Fallet är återigen aktuellt efter att en poddserie släppts som berättar om Corinna Larsen anklagelser. Podden heter "Corinna och kungen" och har väckt nya kontroverser i Spanien.

Juan Carlos styrde Spanien från 1975 tills att han abdikerade 2014.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons