Annons
Nyheter

Nästan 1 000 gripna vid protesterna i Pakistan

Närmare 1 000 personer har gripits i Punjab i samband med de våldsamma protester som bröt ut på tisdagen, efter att Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan greps.
Under onsdagen kom beskedet om att Khan blir kvar i fängsligt förvar i åtta dagar, meddelar hans advokat.
Pakistan • Publicerad 10 maj 2023
Paramilitära soldater vaktade under tisdagen utanför domstolen där Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan greps.
Paramilitära soldater vaktade under tisdagen utanför domstolen där Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan greps.Foto: Ghulam Farid/AP/TT
Närmare 1|000 personer har gripits i provinsen Punjab i samband med de våldsamma protester som bröt ut på tisdagen.
Närmare 1|000 personer har gripits i provinsen Punjab i samband med de våldsamma protester som bröt ut på tisdagen.Foto: Johan Hallnäs/TT

Säkerhetspådraget i Islamabad är stort på onsdagen i samband med Imran Khans framträdande i en specialdomstol.

– Rätten har godkänt åtta dagars fysisk häktning av Imran Khan, säger hans advokat Ali Bukhari efter förhandlingen som hölls bakom lyckta dörrar.

Annons

Khan greps överraskande på tisdagen. Som en följd utbröt våldsamma demonstrationer i flera pakistanska städer, bland annat i huvudstaden Islamabad. Lokala medier rapporterar att två personer har omkommit i samband med sammandrabbningar mellan polis och Khans anhängare.

I provinsen Punjab har 945 anhängare till Khan gripits i samband med protesterna, enligt polisen. Enligt uppgifterna ska 130 poliser och tjänstemän ha skadats under oroligheterna.

Under onsdagen planerar anhängare en marsch till huvudstaden Islamabad, där Khan sitter frihetsberövad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Högljudd kritik

Khan, som leder partiet PTI, och hans anhängare har högljutt kritiserat Pakistans nuvarande regering och militär. I måndags varnade militären Khan för att komma med "grundlösa anklagelser" efter att han påstått att en general i armén, Faisal Naseer, varit inblandad i ett mordförsök mot honom i fjol.

En del av demonstranternas ilska efter gripandet riktades mot militären. I Lahore satte demonstranter en militär ledares bostad i brand och i garnisonsstaden Rawalpindi belägrades militärens generalhögkvarter.

Den uppblossade situationen verkar lugnare på onsdagsmorgonen, men i huvudstaden har säkerhetspersonal placerats ut, framför allt på platsen där specialdomstolen i polisens högkvarter i Islamabad ska sammanträda.

Skolor har stängts över hela landet och åtkomsten till sociala medier som Facebook och Twitter har begränsats.

"Lagligt och fredligt"

PTI:s vice ordförande Shah Mehmood Qureshi uppmanar anhängare att fortsätta protestera på ett "lagligt och fredligt sätt", och meddelar att partiets jurister kommer att överklaga gripandet av Khan.

Khan har sedan han avsattes i april ställts inför tiotals anklagelser, en taktik som vissa analytiker säger är vanlig för pakistanska regeringar när de vill tysta sina motståndare. Om Khan döms kan han hindras från att inneha offentliga ämbeten, vilket i så fall kan innebära att han inte kan delta i val som planeras senare i år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons