Annons
Nyheter

Ex-presidenten i exil: Jag gav allt

Sri Lankas landsflydde och avgångne president försvarar sig själv och sitt arbete i ett brev som har lästs upp i parlamentet.
Sri Lanka • Publicerad 16 juli 2022
Sri Lankas nyligen avgångne president Gotabaya Rajapaksa försvarar sig själv i ett avskedsbrev. Arkivbild.
Sri Lankas nyligen avgångne president Gotabaya Rajapaksa försvarar sig själv i ett avskedsbrev. Arkivbild.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

"Jag har bidragit med mitt allra yttersta för landet och även i framtiden kommer jag att bidra å landets vägnar", säger Gotabaya Rajapaksa ungefär, i tal som parlamentsledamöterna fick höra talman Dhammika Dasanayake läsa upp.

"Att jag kunde skydda vårt folk från pandemin, trots den ekonomiska kris som vi redan stod inför, är något som skänker mig personlig tillfredsställelse."

Annons

Rajapaksa jagades ut ur sitt presidentpalats för en vecka sedan, när tusentals demonstranter stormade palatset och många andra residens. Han befinner sig i Singapore, dit han for för att meddela sin avgång från en säker plats.

Premiärminister Ranil Wickremesinghe har svurits in som interimspresident. På onsdag ska parlamentet utse vem som ska avtjäna resten av Rajapaksas mandatperiod.

Gotabaya Rajapaksas kritiker anser att det var hans regering som orsakade såväl den ekonomiska krisen som många coviddödsfall. Officiella siffror visar att landet blev av med den absoluta merparten av sina utländska valutareserver under dess tid vid makten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons