Annons
Nyheter

Expert: Åtalet försvårar Trumps presidentchanser

Åtalet mot Donald Trump riskerar att få stora negativa konsekvenser för hans fortsatta presidentvalskampanj. Det bedömer Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet.
– Det här gör det betydligt mindre sannolikt för Trump att bli president igen, säger han.
USA • Publicerad 10 juni 2023
Jan Hallenberg tror att åtalet ställer till det för Trumps politiska ambitioner. Arkivbild.
Jan Hallenberg tror att åtalet ställer till det för Trumps politiska ambitioner. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

På fredagen offentliggjordes åtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump, där han bland annat anklagas för att ha förvarat hemligstämplade dokument i sin bostad i Mar-a-Lago i Florida. Totalt riktas 37 åtalspunkter mot Trump.

Jan Hallenberg är expert på nordamerikansk politik, och han bedömer att åtalet kommer att grusa Trumps framgångar vid kommande val.

Kan gynna konkurrenter

Annons

– Förra gången han stod åtalad så fick han ökat stöd från republikanerna, men jag är mycket tveksam till att han långsiktigt kommer att gynnas av det här åtalet, säger han.

– Det här är det första federala åtalet som en före detta president någonsin har blivit utsatt för. Det går att hävda att det tidigare åtalet i New York är tunt och politiskt, men i det här fallet tror jag det är mycket svårare att hävda något sådant.

Donald Trump har nyligen inlett sin kampanj för att åter väljas till president, och han har på förhand setts som klar favorit till att vinna republikanernas primärval. Jan Hallenberg tror att åtalet kommer att gynna Trumps konkurrenter – även om han fortsatt framhåller Trump som favorit.

Kan påverka osäkra väljare

Hallenberg delar in det republikanska partiet i tre grupper: alltid-Trumpare, aldrig-Trumpare och kanske-Trumpare och han använder engelska för att beskriva grupperna.

– Inom det republikanska partiet finns "always-Trumpers", "never-Trumpers" och "maybe-Trumpers". Den tredje kategorin gillar hans politik men tycker att han gått för långt och att det inte går att rösta på honom på grund av alla problem. Jag tror att åtalet kan få den gruppen att välja en annan kandidat i primärvalet, säger Jan Hallenberg.

Framför allt påverkar åtalet Trumps möjligheter att vinna ett eventuellt presidentval, tror Jan Hallenberg. Risken är stor att osäkra mittenväljare blir avskräckta.

– Vinner han valet att bli republikanernas presidentkandidat så blir han mycket försvagad i det stora presidentvalet. Där kommer en stor del av "never-Trumpers" antingen lägga ned sina röster eller rösta på den demokratiske kandidaten. Sedan kommer betydligt fler av de oberoende väljarna, som kunde ha övervägt en republikan, inte att rösta på Trump.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons